«μισητού» τους πρώην υπουργού Εσωτερικών, Χαμπίμπ αλ Αντλί, και να δοθεί ένα τέλος στις καταχρήσεις εξουσίας από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ένα από τα πιο φημισμένα group στο Facebook τότε, που καλούσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους, ήταν το «We are all Khaled Said», για τη μνήμη του νεαρού που σκοτώθηκε από αστυνομικούς στην Αλεξάνδρεια, το 2010.
Όμως, μέχρι τώρα, και παρά την αποχώρηση Μουμπάρακ, την αλλαγή του καθεστώτος και την επέκταση της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης», έχουν γίνει σχετικά λίγες μεταρρυθμίσεις και η κρίση στην αιγυπτιακή αστυνομία βαθαίνει.
Οι αστυνομικοί δεν αποτελούν πια και τόσο φόβητρο σε σχέση με πριν την «επανάσταση» και την ίδια ώρα δεν γίνονται σεβαστοί. Ως αποτέλεσμα, το ηθικό στις δυνάμεις είναι χαμηλό. Και τώρα, οι Αιγύπτιοι έχουν να κάνουν με ένα «έλλειμμα» ασφαλείας.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τους Αιγυπτίους αστυνομικούς πάντως εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες. «Συνήθως σε δένουν χειροπόδαρα και σε χτυπούν στα πόδια. Μερικές φορές σε δένουν με χειροπέδες και σε κρεμούν από την πόρτα, μέχρι να σπάσουν οι ώμοι σου» λέει ένας από τους διαδηλωτές.
Ειδικοί αναφέρουν την ανάγκη για άμεση εκπαίδευση της αστυνομίας, ως «κλειδί» για να αλλάξει η κατάσταση. «Αν δεν υπάρχει κάποια μεταρρύθμιση της αστυνομίας με σκοπό την παροχή ασφάλειας και τάξης, ή την προστασία του δικαιώματος για ειρηνική διαδήλωση, φοβούμαστε νέες αιματοχυσίες στο μέλλον», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.