η τελική έκθεση της Κομισιόν, για την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη, θα είναι έτοιμη στο τέλος Ιουνίου 2012, δήλωσε, για λογαριασμό της Κομισιόν, η Λουξεμβουργιανή Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ.
Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στη διάρκεια μιας σύντομης συζήτησης για τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα, στις 11 Μαρτίου του 2011, η αρμόδια Επίτροπος διαβεβαίωσε ότι, στην εθελοντική αυτή αξιολόγηση της ασφάλειας των πυρηνικών τους εγκαταστάσεων, συμμετείχαν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς και η Ουκρανία, η Ελβετία και η Λιθουανία.
Η κυρία Ρέντινγκ αποκάλυψε μάλιστα ότι, στην όλη διαδικασία αξιολόγησης της ασφάλειας των ευρωπαϊκών πυρηνικών εργοστασίων συμμετείχε και μία "a hoc" ομάδα εμπειρογνωμόνων, που εξέτασε το ενδεχόμενο της παραβίασης των ασφαλών προϋποθέσεων λειτουργίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων, από τρομοκρατικές πράξεις.
Η Επίτροπος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι, η εφαρμογή των συστάσεων που θ' απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη, εναπόκειται στην αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, Ρεμπέκα Χάρμς, υποστήριξε ότι, μετά από ενημέρωση που είχε από Ιάπωνες ειδικούς και τον κυβερνήτη της Φουκοσίμα, πληροφορήθηκε ότι, ύστερα από ανάλογα στρες τεστ που έγιναν στην Ιαπωνία, από τους 54 πυρηνικούς σταθμούς λειτουργούν μόνον δύο.
Κανείς τους δεν μπορεί να διαβεβαιώσει το πόσα καύσιμα έχουν σταθεροποιηθεί στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και κανείς τους δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μετά από το ενδεχόμενο ενός νέου καταστροφικού σεισμού, τόνισε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων.