Καινούρια δεδομένα αποκαλύπτουν ότι προ της εμφάνισης της άνοιας σε μεγάλο ποσοστό που ξεπερνά το 80% είχε υπάρξει ένα έντονα στρεσογόνο περιστατικό.
Όπως για παράδειγμα το διαζύγιο ενός παιδιού, ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, μία σοβαρή αρρώστια η οποία απειλεί τη ζωή, αλλά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή η πρόωρη συνταξιοδότηση.
Τα παραπάνω επεσήμανε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer καθηγήτρια Μάγδα Τσολάκη ,με αφορμή τη διοργάνωση από το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, επιστημονικής διημερίδας, με θέμα: «Νομικά και Κοινωνικά Θέματα στην Άνοια».
Η συχνότητα της νόσου στις αναπτυγμένες χώρες είναι 10% άνω των 70 ετών, ενώ στην Ελλάδα είναι 6% άνω των 70 ετών. Όμως η συχνότητα αυξάνεται τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να μιλάμε για ένα φαινόμενο που θα πάρει διαστάσεις πανδημίας (105 εκατομμύρια άτομα υπολογίζεται ότι θα πάσχουν έως το 2050).
Αισιόδοξα είναι τα νέα από το μέτωπο της επιστήμης ενάντια στην ασθένεια. Σύμφωνα με την κ.Τσολάκη πραγματική καινοτομία αποτελεί το διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης, το οποίο στοχεύει στρατηγικά στα καίρια σημεία που μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας στην άνοια ενώ αυξάνει τις επιλογές του ιατρού, κυρίως σε περιπτώσεις όπου η κατάποση είναι προβληματική και οι ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη λήψη από το στόμα είναι ανυπόφορες.