tromaktiko: Γερμανικός Τύπος: Ανησυχία για τις επιπτώσεις του προεκλογικού αγώνα

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Γερμανικός Τύπος: Ανησυχία για τις επιπτώσεις του προεκλογικού αγώνα



Η αναγκαιότητα εκπόνησης ενός σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα, οι συνέπειες του κουρέματος του ελληνικού χρέους, αλλά και ο προεκλογικός αγώνας βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα Σχέδιο Μάρσαλ» είναι ο τίτλος άρθρου του ελληνικής καταγωγής οικονομολόγου στο πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, Αλέξανδρου Κρητικού. Στο δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει βιομηχανικές υποδομές και ότι η βοήθεια της ΕΕ θα πρέπει να διατεθεί στοχευμένα για την ανάπτυξη της έρευνας και της βιομηχανίας, ακόμα και εάν τα αποτελέσματα αργήσουν να έλθουν.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη παραπέμπει στην αντίληψη που θέλει τη χώρα να είναι μια ανεπτυγμένη οικονομία, ωστόσο η ελληνική οικονομία θυμίζει περισσότερο την οικονομίας μιας χώρας στη διαδικασία του μετασχηματισμού. Σε αντίθεση με τη Γερμανία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, «στην Ελλάδα δεν βρίσκει κανείς πεπαλαιωμένες βιομηχανικές υποδομές, αλλά σχεδόν καμία βιομηχανική υποδομή…Στην Ελλάδα το ζήτημα δεν είναι να περάσει από τη σχεδιαζόμενη οικονομία στην οικονομία της αγοράς, αλλά από τις κλειστές αγορές στις ανοιχτές».

Οι μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση του κλάδου των μεταφορών, δε λύνουν από μόνες τους το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, αναφέρει ο Αλέξανδρος Κρητικός και προτείνει τον σχεδιασμό μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής και ουσιαστικών επενδύσεων για την εφαρμογή της.

Αναζητώντας λύσεις

«Η Ελλάδα περιμένει δύσκολους καιρούς ακόμη και μετά το δραστικό κούρεμα του χρέους», επισημαίνει η Basler Zeitung και σημειώνει: «Η οικονομία έχει καταρρεύσει, ΕΕ και Αθήνα αναζητούν την ορθή βοήθεια».

«Μετά το ιστορικό κούρεμα, η Ελλάδα στρέφει το βλέμμα της στο μέλλον. Η ΕΕ και η κυβέρνηση στην Αθήνα βρίσκονται σε αναζήτηση μέτρων προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας. Την ερχόμενη εβδομάδα η Taskforce θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. (…) Την ίδια ώρα ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε διαβεβαιώνει τους Έλληνες μέσω συνέντευξής του στο Βήμα της Κυριακής ότι η Γερμανία είναι έτοιμη, «εάν το επιθυμεί η Ελλάδα, να αποστείλει φορολογικούς υπαλλήλους». Η Γερμανία προσφέρει βοήθεια, αλλά κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να τη δεχθεί, πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.

Το θέμα σχολιάζει και η γερμανική έκδοση των Financial Times που αναφέρεται και στη συμμετοχή του ΔΝΤ: «Το ΔΝΤ θα στηρίξει κατά πάσα πιθανότητα την Ελλάδα για τα επόμενα 4 χρόνια με δάνεια ύψους 28 δις. ευρώ. (…) Μετά την ευρεία συναίνεση των ιδιωτών επενδυτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η ανακοίνωση του ΔΝΤ αποτελεί μια ακόμη καλή είδηση για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη. Τα 28 δις. ευρώ είναι περισσότερα από εκείνα που αναμένονταν αρχικώς. Η ΕΕ και η Αθήνα θα αναζητήσουν τώρα εντατικότερα μέτρα, με τα οποία θα μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία. Αυτή την εβδομάδα θα βρίσκεται στην Ελλάδα η Taskforce της ΕΕ. Η Αθήνα ελπίζει στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και σε πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

Απόκλιση…και στη Γερμανία;

Στις επικείμενες εκλογές αναφέρεται δημοσίευμα της αυστριακής Die Presse σημειώνοντας ότι «υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις του προεκλογικού αγώνα στην ελληνική πολιτική. Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, οι εκλογές θα γίνουν αμέσως μετά το Πάσχα. Έτσι η πρώτη πιθανή ημερομηνία είναι η 22α Απριλίου. Επίσης αναμένεται ο Εθ. Βενιζέλος να λάβει στις 18 Μαρτίου το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις όμως, οι συντηρητικοί διατηρούν ένα σημαντικό προβάδισμα».

Τις οικονομικές επιδόσεις της γερμανικής κυβέρνησης σχολιάζει η Nürnberger Nachrichten. «Η είδηση σίγουρα δεν αφήνει αδιάφορους τους υπ. Οικονομικών της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας αλλά και των υπολοίπων. Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία έχει καταδικάσει το σύνολο της ευρωζώνης σε δραστικές περικοπές, έχει να παρουσιάσει τεράστια απόκλιση από τους δικούς της στόχους.

Αυτό φαντάζει ακόμη πιο επαίσχυντο εάν αναλογιστεί κανείς ότι για την κυβέρνηση του Βερολίνου είναι αρκετά πιο εύκολο να κάνει περικοπές από ότι οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Και αυτό γιατί η ευρωζώνη βιώνει μια γερμανική υπερ-ανάπτυξη, η οποία παρά την όποια επιβράδυνση, φέρνει φορολογικά έσοδα - ρεκόρ στα γερμανικά ταμεία. Τέτοιοι καιροί ενδείκνυνται για περικοπές, ακριβώς όταν τα έσοδα ξεπερνούν τις προσδοκίες» (αναδημοσίευση από Deutsche Welle).
greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!