tromaktiko: Στον πιο εχθρικό τόπο του πλανήτη ο Τζέιμς Κάμερον

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Στον πιο εχθρικό τόπο του πλανήτη ο Τζέιμς Κάμερον



Ο Καναδός σκηνοθέτης του «Τιτανικού» και της «Αβύσσου» Τζέιμς Κάμερον θα επιχειρήσει έναν άθλο μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα... καταδυθεί μόνος στην Τάφρο των Μαριαννών (Ειρηνικός Ωκεανός), το βαθύτερο γνωστό σημείο του φλοιού της γης, για να φέρει πίσω εικόνες και δείγματα.

Το National Geographic, το οποίο ελέγχει την αποστολή «Πρόκληση της βαθιάς θάλασσας», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ότι ο διάσημος σκηνοθέτης θα προσπαθήσει να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που εδώ και πενήντα χρόνια, θα φτάσει σε βάθη σχεδόν άγνωστα με το μίνι-βαθυσκάφος "Deepsea Challenger" μήκους 8 μέτρων.

Το 1960, δύο μέλη του πληρώματος του βαθυσκάφους "Trieste" καταδύθηκαν στα βάθη του φλοιού της γης, αλλά δεν μπόρεσαν να μείνουν παρά μόνον 20 λεπτά σε έναν κόσμο «σκοτεινιασμένο» από τον βούρκο του πυθμένα.

Αναμένεται ότι ο Τζέιμς Κάμερον θα «παραμείνει έξι ώρες στο βυθό, κατά τις οποίες θα κινηματογραφήσει σε 3-D χάρη σε ισχυρούς προβολείς και θα πάρει και δείγματα».

Ο σκηνοθέτης, 57 ετών, σε δήλωσή του, σε βίντεο, για την ιστοσελίδα του National Geographic λέει ότι «ανησυχεί βέβαια», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα καλό πράγμα όταν είσαι εξερευνητής».

«Όταν κάνουμε μια ταινία, ο καθένας έχει διαβάσει το σενάριο και ξέρουμε τι θα συμβεί», είπε, ελπίζοντας ότι η αποστολή θα δώσει απαντήσεις σχετικά με τη δυνατότητα να ζουν σε αυτά τα βάθη ψάρια.

Η Τάφρος των Μαριαννών, ένα είδος «ουλής» μήκους 2.550 χιλιομέτρων στον Ειρηνικό Ωκεανό, φτάνει τα 11 χιλιόμετρα βάθος στο σημείο Challenger Deep, το οποίο θα μπορούσε να «καταπιεί» το όρος Έβερεστ (8.850 μ.). Σύμφωνα με το National Geographic, πρόκειται για τον «πιο εχθρικό» τόπο του πλανήτη βυθισμένο σε μόνιμο σκοτάδι.

Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στην Παπούα-Νέα Γουινέα, ο σκηνοθέτης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που θα «βούταγε» σε βάθος 8,2 χιλιομέτρων κατά τη διάρκεια μιας σόλο αποστολής. Ο Κάμερον και η ομάδα του θα μεταβούν στην Τάφρο των Μαριάννων μετά από μερικές νέες δοκιμές στα ανοιχτά του νησιου Γκουάμ (320 χλμ βορειοανατολικά από την τάφρο).
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!