Η γαστρεντερίτιδα παρουσιάζεται με διάρροια. Τα αίτια είναι ιοί, βακτηρίδια ή παράσιτα. Το παιδί εκτός από τη διάρροια μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, εμετό ή κοιλιακό άλγος. Συνήθως τα... συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ξεκινούν με έντονο κοιλιακό άλγος. Ακολουθεί η διάρροια. Αυτό διαρκεί μερικές μόνο μέρες. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα στο παιδί επιμένουν περισσότερο από δύο βδομάδες, έχουμε χρόνια διάρροια με αποτέλεσμα να οδηγείται το παιδί - ασθενής σε απώλεια βάρους. Όταν οι κενώσεις περιέχουν αίμα ονομάζονται αιμορραγικές. Τα συνηθέστερα αίτια γαστρεντερίτιδας: σαλμονέλα, σιγκέλα, κολοβακτηρίδιο, καμπυλοβακτηρίδιο. Η γαστρεντερίτιδα της οποίας οι διάρροιες είναι μη αιμορραγικές οφείλεται συνήθως σε ιούς (κυρίως ο ιός Rota). Μερικές φορές το μικρόβιο που προκαλεί διάρροια δημιουργεί μικροβιαιμία (κυκλοφορία του μικροβίου στο αίμα) με αποτέλεσμα να προσβάλλει διάφορα όργανα μακριά από το γαστρεντερικό σύστημα.
Χρόνος επώασης
Είναι ο χρόνος που χρειάζεται, από την είσοδο του μικροβίου στον οργανισμό μέχρι την εκδήλωση της γαστρεντερίτιδας. Ο χρόνος επώασης εξαρτάται από το μικροοργανισμό που προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα. Στη σιγκέλα για παράδειγμα είναι 16-72 ώρες, στην ιογενή γαστρεντερίτιδα 4-48 ώρες. Τα παράσιτα όπως η Giardia έχουν μεγαλύτερο χρόνο επώασης (1-2 βδομάδες).
Διάρκεια
Εξαρτάται από το μικροοργανισμό που προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα αλλά και από το ίδιο το παιδί. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα συνήθως έχει ήπια συμπτώματα και διαρκούν μόνο μερικές μέρες. Στις περισσότερες βακτηριακές ή ιογενείς γαστρεντερίτιδες δε χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικού. Σε πολύ μικρά ή ανοσοκατασταλμένα παιδιά χορηγούμε μερικές φορές αντιβίωση για να προλάβουμε τη διασπορά της βακτηριακής λοίμωξης σε άλλα μέρη του σώματος. Η γαστρεντερίτιδα που οφείλεται σε παράσιτα θεραπεύεται με αντιπαρασιτικά φάρμακα.
Μετάδοση
Οι γαστρεντερίτιδα είναι μεταδοτική. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μολυσμένων χεριών ή μολυσμένου φαγητού και νερού. Επίσης η γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδοθεί μέσω μερικών κατοικιδίων ζώων.
Προφύλαξη για το παιδί
· Συχνό πλύσιμο χεριών, κυρίως μετά την επίσκεψη στο αποχωρητήριο και πριν το φαγητό.
· Σωστός καθαρισμός μπάνιου.
· Το φαγητό ή το νερό μπορεί επίσης να μεταδώσει μικρόβιο που προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Πλένετε τα φρούτα, λαχανικά με άφθονο νερό.
· Καλή ψύξη, καλό ψήσιμο των κρεάτων.
· Όταν ταξιδεύετε ποτέ μην πίνετε νερό από ρυάκια, λίμνες ή πηγές. Σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες είναι πιο ασφαλές να πίνετε εμφιαλωμένο νερό. Μην αγοράζετε φαγητά απο πλανόδιους ή πωλητές στο δρόμο διότι πολύ πιθανόν τα φαγητά αυτά να μην ελέγχονται.
· Κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν το μικρόβιο όταν ο χώρος σίτισης τους δεν είναι ξεχωριστός από το χώρο σίτισης της οικογένειας
Συμβουλές σε γονείς πότε θα καλέσουν παιδίατρο
· Καλέστε τον παιδίατρο όταν το παιδί παρουσιάζει σοβαρό ή παρατεινόμενο επεισόδιο διάρροιας ή πυρετού ή ακατάσχετους εμέτους ή έντονο κοιλιακό άλγος.
· Εάν τα κόπρανα του παιδιού περιέχουν βλέννα ή αίμα.
· Γονείς, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο όταν το παιδί φαίνεται αφυδατωμένο.
Απλά σημεία αφυδάτωσης στην γαστρεντερίτιδα
· Στεγνά χείλη και γλώσσα
· Ωχρό, ξηρό δέρμα
· Μαύροι κύκλοι κάτω απο τα μάτια.
· Αδιαφορία, μειωμένη ενεργητικότητα.
· Μειωμένη ούρηση (στα βρέφη λιγότερες από 6 βρεγμένες πάνες την ημέρα).
Θεραπεία στο σπίτι
Η πρώτη μέριμνα στη γαστρεντερίτιδα είναι η αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών που έχει χάσει ο οργανισμός του παιδιού με τη διάρροια, τον εμετό και τον πυρετό. Πάντοτε με τη συμβουλή του γιατρού μπορείτε να επιχειρήσετε ειδική δίαιτα με υγρά πλούσια σε ηλεκτρολύτες για 1-2 μέρες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΝΕΡΟ (Δεν περιέχει νάτριο, κάλλιο και άλλα απαραίτητα στοιχεία). Εάν το παιδί συνεχίζει τους εμέτους τότε χρειάζεται ενδονοσοκομειακή θεραπεία με χορήγηση υγρών ενδοφλέβια.