tromaktiko: V for Vendetta

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

V for Vendetta



Γράφει ο Π.
Απόψε το Star παίζει το V for Vendetta. Μια ταινία Αγγλικής παραγωγής, γεμάτη νόημα. Αν την δείτε, όχι μια φορά αλλά εκατόν, διακόσες, όσες χρειαστεί για να την χωνέψετε διαβάστε παρακάτω:

Δυστυχώς ο V είναι μόνο μια ταινία, δεν υπάρχει. Το σάπιο, βρομερό κατεστημένο όμως υπήρχε, υπάρχει, και θα υπάρχει ακριβώς γιατί οπως λέει ο V «ο Λαός δεν θα έπρεπε να φοβάται την εξουσία, η εξουσία θα έπρεπε να φοβάται το λαό», τι συμβαίνει σήμερα, αν είστε σόφρων το βλέπετε.

Κι αφού λοιπόν δεν υπάρχει ο V τι γίνεται; Καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια μέχρι να εμφανιστεί ένας μισότρελος, και ταυτοχρόνως πανέξυπνος, παράξενος μασκοφόρος, και σχεδόν άτρωτος, για να κάνει κατάληψη στα ΜΜΕ και να μας δώσει το μήνυμα πως η αλλαγή έρχεται, και το κάλεσμα να βγούμε στους δρόμους; Όχι, αυτά συμβαίνουν μόνο, στις ταινίες, μόνο σε μιά ταινια κατ’ακρίβεια.

Ότι δεν υπάρχει ο V το ξέρεις, ότι σε όσα λέει στην ταινία ισχύουν κι αυτό το ξέρεις, το τι να κάνεις όμως δεν το ξέρεις. Γίνε λοιπόν ΕΣΥ ο V ή έστω ο Γκόρντον, που χτυπά κάτω απ’ τη μέση, ή ακόμα η Ήβη που δεν υποκύπτει ούτε μπροστά στον επικείμενο θάνατο. Και πρίν πεις πως τα έχασα εξηγώ.

Δεν περιμένω από κανέναν να βάλει μια μάσκα και να αρχίσει καλά μελετημένες εκρήξεις και δολοφονίες, δεν περιμένω από κανέναν να καταλάβει άπαντα τα ΜΜΕ και να στείλει μυνήματα ουσίας.

Περιμένω όμως να δώ ένα λαό να μην φοβάται την εξουσία, και μια εξουσία που να φοβάται τον λαό. Κι αν ψάχνετε για το ποιός ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση, ακόμα και αυτό ο V σας το λέει, «κοιτάξτε στον καθρέφτη».

Είστε ο Λαός και έχετε ευθύνη, γιατί εσείς, εγώ, εμείς είμαστε ο V. Σε μια πιο βαθυά ανάλυση άλλωστε, τι είναι ο V για της Αγγλική κυβέρνηση; «Τρομοκράτης». Σας θυμίζει κάτι αυτό; Αν όχι τότε να σας πώ τι θυμίζει σε μένα, τους «τρομοκράτες» της ΕΟΚΑ (ισως η λεξη «τρομοκράτης» να πηγάζει απο το «τρόμος» και «κράτος»).

Μήπως στη σκηνή που οι Εγγλέζοι θάβουν τα πτώματα των θυμάτων του πειράματος προσέξατε ότι ρίχνουν χημικά στον ομαδικό τάφο; Αν όχι ξαναδείτε την ταινία. Ξέρετε σε ποιών άλλων τους τάφους έριχναν χημικά; Των Ηρώων μας στα Φυλακισμένα μνήματα. Αν λοιπόν ψάχνετε μια πραγματική εκδοχή του V ανατρέξτε στην ελληνική Ιστορία.

Φυσικά εγώ δεν μπορώ να σας κρίνω, δεν έγινα ο V επειδή κρύβομαι πίσω απο την μάσκα του, ο V είστε εσείς, και’γώ είμαι απλά μέρος σας.

Αφού λοιπόν κατανοήσετε πως εσείς ο ελληνικός λαός είστε ο V, τότε ξεπεράστε τον φόβο σας, ακόμα κι όταν τα βρείτε σκούρα θυμηθείτε «κάτω απ’τη μάσκα κρύβεται κάτι παραπάνω απο σάρκα. Κρύβεται μια ιδέα, και οι ιδέες είναι αλεξίσφαιρες». Μην περιμένετε πλέον κάποιον να σας εμπνεύσει όπως την αρχή της ταινίας, πηγαίνετε κατευθείαν στο τέλος, γιατί όταν ο λαός σαν χείμαρος κατακλύσει τους δρόμους, ντυμένος με τον μανδύα μια Ιδέας, τα όπλα του καθεστώτος θα κατέβουν, και θα σταθεί γυμνό μπροστά στη Λαϊκή οργή.

Αυτή είναι η οδός, αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Τέρμα στον «ωχαδελφησμό», τέρμα στην αναμονή, τίποτα δεν αλλάζει μόνο του. Είναι καιρός για επανάσταση, κι αφού η επανάσταση απαιτεί ένα Λαό ενωμένο, Ένωσις κι αντίο διεφθαρμένο κατεστημένο.

Π.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!