Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι το Ταμείο έλαβε χθες δεσμεύσεις για κεφάλαια ύψους 34 δισ. δολαρίων, στα οποία περιλαμβάνονται 8 δισ. δολάρια από την Πολωνία και "ένα σημαντικό ποσό" από την Ελβετία.
"Είναι προς το συμφέρον όλων των μελών μας να διασφαλίσουμε ότι το Ταμείο έχει επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίζει κρίσεις και να προωθεί την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα", ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου στην ανακοίνωσή της.
Η κυρία Λαγκάρντ ελπίζει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 400 δισ. δολάρια με δεσμεύσεις οικονομικών αξιωματούχων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συναντώνται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20) και της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Το ζήτημα της αύξησης των πόρων του ΔΝΤ προσέλαβε εκ νέου επείγοντα χαρακτήρα, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας αναζωπύρωσε τους φόβους για νέα έξαρση της κρίσης της Ευρωζώνης, οι συνέπειές της οποίας μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στη σύνοδο των οικονομικών αξιωματούχων της G20 - στο δείπνο που θα έχουν σήμερα το βράδυ και αύριο - καθώς και στη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ το Σάββατο.
Στην έκθεσή του για τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ΔΝΤ συνιστά στην Ευρώπη να θέσει σε τροχιά τη δημοσιονομική ένωση σε αντιστοιχία της νομισματικής ένωσης , ώστε να υπάρχει μία ενιαία πολιτική που θα είναι εξ ίσου αποτελεσματική για όλες τις χώρες - μέλη και θα δυσκολεύει τις χρηματοπιστωτικές αγορές να απομονώνουν και να επιτίθενται στις πιο αδύναμες από αυτές. "Οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να δώσουν στους επενδυτές ένα καθαρό όραμα για το πού πηγαίνει η νομισματική ένωση, γιατί η απάντηση σε αυτό είναι περισσότερη και καλύτερη, όχι λιγότερη, Ευρώπη", δήλωσε ο χρηματοπιστωτικός σύμβουλος του ΔΝΤ Χοσέ Βινάλ.
Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να δώσουν επιπλέον πόρους στο ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι συνέβαλαν με τη διασφάλιση της ρευστότητας δολαρίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά στήριξαν χθες την προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων από το Ταμείο. "Υποστηρίζουμε πολύ αυτή τη διαδικασία και θα την υποστηρίξουμε αυτή την εβδομάδα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τίμοθι Γκάιτνερ, αποφεύγοντας την παλαιότερη ρητορική του για την ανάγκη να κάνει πρώτα περισσότερα η Ευρώπη για τη δημιουργία του δικού της αντιπυρικού τείχους.
Η Ευρώπη έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα προσφέρει 200 δισ. δολάρια στο ΔΝΤ και η Ιαπωνία υποσχέθηκε 60 δισ. δολάρια προχθές. Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα δεσμεύσει 10 δισ. δολάρια και στη συνέχεια αύξησε το ποσό σε 14,7 δισ. δολάρια, ενώ η Δανία ανακοίνωσε ότι θα δώσει 7 δισ. δολάρια και η Νορβηγία δεσμεύθηκε να διαθέσει 9,3 δισ. δολάρια.