tromaktiko: Κρύβει κινδύνους η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Κρύβει κινδύνους η εξωσωματική γονιμοποίηση;



Το ερώτημα αυτό απασχολεί Γάλλους επιστήμονες οι οποίοι εντόπισαν περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματική)... και στη συνέχεια εμφάνισαν λευχαιμία. Συγκεκριμένα διαπίστωσαν σύνδεση μεταξύ της ορμονοθεραπείας που γίνεται για τη διέγερση των ωοθηκών των γυναικών, κατά το πρώτο στάδιο μιας θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, και στην παιδική λευχαιμία.

Οι ερευνητές, του Κέντρου Ερευνών Επιδημιολογίας του Ινστιτούτου INSERM, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 2.500 παιδιών και των μητέρων τους, από τα οποία τα 764 είχαν λευχαιμία και τα υπόλοιπα ήσαν υγιή. Παράλληλα εξετάσθηκε ο τρόπος σύλληψης των παιδιών από τις μητέρες τους, οι τυχόν θεραπείες που αυτές είχαν κάνει κ.α.

Οι Γάλλοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση των ορμονών για τη διευκόλυνση της γονιμοποίησης υπερδιπλασιάζει (αύξηση κατά 2,6 φορές) τον κίνδυνο το παιδί να εμφανίσει την πιο κοινή μορφή παιδικής λευχαιμίας, την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, ενώ αυξάνει σε ελαφρώς μικρότερο βαθμό (κατά 2,3 φορές) τον κίνδυνο για μια πιο σπάνια μορφή, την οξεία μυελοειδή λευχαιμία.

Ακόμα, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι αυξημένος κίνδυνος λευχαιμίας, αν και μικρότερος, υπάρχει επίσης για τα παιδιά εκείνων των μητέρων που προσπάθησαν για πάνω από ένα χρόνο να μείνουν έγκυες και έκαναν τη σχετική ορμονοθεραπεία, αλλά τελικά κατάφεραν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο, χωρίς τη βοήθεια των φαρμάκων. Σε αυτή την περίπτωση, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε αυξημένος κίνδυνος κατά 50% για την εμφάνιση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας.

Οι Γάλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν μπορούν ακόμα να δώσουν μια εξήγηση για τη σχέση μεταξύ ορμονοθεραπείας και παιδικής λευχαιμίας, επεσήμαναν όμως ότι η μελέτη τους επιβεβαιώνει τις προϋπάρχουσες υποψίες πως οι τεχνικές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με κάποιο τρόπο, συνδέονται με την εμφάνιση παιδικού καρκίνου.

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω έρευνες πάνω στο ζήτημα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!