tromaktiko: Διευρύνεται η οικονομική συνεργασία Τουρκίας - Βουλγαρίας

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Διευρύνεται η οικονομική συνεργασία Τουρκίας - Βουλγαρίας



Μας δόθηκε η ευκαιρία και άλλες φορές να ασχοληθούμε με τις οικονομικοπολιτικές αλλαγές που παρατηρούνται στα Βαλκάνια, και που λόγω των άλλων προβλημάτων που μας...
απασχολούν, περνούν απαρατήρητες, παρ’ όλο που επηρεάζουν άμεσα και τις δικές μας εξελίξεις.

Σημειώσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την «μετάλλαξη» της βουλγαρικής πολιτικής ως προς την Τουρκία, που τείνει να μετεξελιχθεί σε έρωτα. Προ λίγων όμως ετών, ο νυν πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Μπορίσοφ, είχε συστήσει σε δημόσιο λόγο του: «όποιος αισθάνεται Τούρκος, να φύγει από τη Βουλγαρία». Ήταν παραφθορά της σύστασης του κ. Ερντογάν προς τους Κούρδους: «όποιος δεν αισθάνεται Τούρκος να φύγει από την Τουρκία».

Αυτά, για απροσδιόριστους ακόμη λόγους, λησμονήθηκαν. Πολλές είναι οι εκδοχές της μεταστροφής, αλλά δεν είναι του παρόντος. Στο παρόν, έχουμε την Τουρκία και τη Βουλγαρία, δυο γειτονικές χώρες με ιστορικά προβληματική πολιτική σχέση, να επιχειρούν σήμερα να συνεργαστούν στην οικονομία, με τις δυο κυβερνήσεις να συζητούν έργα αγωγών, νέες επενδύσεις και μελλοντικές προοπτικές.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς το διμερές εμπόριο έχει αυξητικές τάσεις παρά τα οικονομικά δεινά στην ευρωζώνη. Παίρνουμε τα στοιχεία από τους SETimes. Οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Βουλγαρία πενταπλασιάστηκαν από το 2001 έως το 2011, σε 1,23 δισ. ευρώ (1,62 δισ. δολάρια). Παρόμοια, οι εισαγωγές από Βουλγαρία προς Τουρκία έχουν αυξηθεί 6,3 φορές την ίδια περίοδο, φτάνοντας το 1,89 δισ. ευρώ (2,48 δισ. δολάρια) το 2011. Μεταξύ 2010 και 2011 μόνο, οι Βουλγαρικές εξαγωγές στην Τουρκία αυξήθηκαν 45%.

Ο κ. Στόγιαν Στάλεφ, αντιπρόεδρος του Τουρκικού-Βουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (TBCCI) στη Σόφια, δήλωσε: «Παρά τη γεωγραφική εγγύτητα της επιχειρηματικής πρωτεύουσας της Τουρκίας, Κωνσταντινούπολης, τα βουλγαρικά προϊόντα δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να φτάσουν στην τεράστια αγορά αυτής της πόλης, των 18 εκατ. πολιτών» δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι Βούλγαροι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν όλες τις ευκαιρίες στην Τουρκία.

Λόγω της οικονομικής ύφεσης στην Ευρωζώνη και την ταχεία οικονομική ανάπτυξη στην Τουρκία, η Βουλγαρία έχει αποκτήσει πλεονεκτική εμπορική θέση σε σύγκριση με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, με τις βουλγαρικές εξαγωγές στην Τουρκία να αυξάνονται ταχύτερα σε σχέση με τις εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Βουλγαρία.

«Το εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών έχει ισορροπήσει (τα τελευταία δυο χρόνια), ωστόσο οι τουρκικές εξαγωγές έχουν μειωθεί καθώς η οικονομική κρίση της ΕΕ έχει πλήξει την οικονομία της Βουλγαρίας... Στόχος μας είναι να φέρουμε την προηγούμενη κατάσταση (ισορροπίας)», ανέφερε στους SETimes ο κ. Γιαλτσίν Εγκεμέν, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Βουλγαρίας στο Συμβούλιο Αλλοδαπών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK).

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Τουρκία, υπέγραψε 17 συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων όσων αφορούν την οικονομική και ενεργειακή συνεργασία. Η Βουλγαρία εξέφρασε την πρόθεσή της να ενταχθεί στο έργο αγωγού αερίου Trans-Anatolia το οποίο θα μεταφέρει αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Να σημειώσουμε, ότι σ’ αυτή τη συνάντηση ο αναφερθείς κ. Έγκεμεν είχε δηλώσει, ότι, Τουρκία, Βουλγαρία και Ελλάδα έχουν αποφασίσει να διενεργήσουν σειρά επιχειρηματικών συναντήσεων, όπου θα συζητηθούν ευκαιρίες συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών για επιχειρηματικά και επενδυτικά προγράμματα, ειδικά σε ό,τι αφορά διάφορους διαγωνισμούς (εμείς γιατί πρέπει να πληροφορούμαστε τα σχετικά από τον ξένο Τύπο;).

Μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη τουρκική επένδυση στη Βουλγαρία είναι τα εργοστάσια παραγωγής γυαλιού Sisecam. Η τρέχουσα συνολική επένδυση της Sisecam στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 500 περίπου εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τον κ. Έγκεμεν.

Ωστόσο, παρά τις πολλά υποσχόμενες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας, κάποιοι ειδικοί (όπως και η κα. Μουζάφερ Κουτλάι, ερευνήτρια στο Διεθνή Οργανισμό Στρατηγικών Ερευνών (USAK) της Τουρκίας) αναφέρουν πως οι σχέσεις αυτές βασίζονται σε σαθρά θεμέλια.

Ο Μακεδών

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!