Η προεκλογική περίοδος στην οποία βρισκόμαστε και με το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί δείχνει πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες.
Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Είναι τελείως διαφορετικές τούτες οι εκλογές. Και θα έλεγα ότι στην πολιτική ιστορία του τόπου, μετά τη Μεταπολίτευση, είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο μεγάλες αλλαγές στο πεδίο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αυτό όμως είναι ευεξήγητο. Η κοινωνία έχει ανακαθορίσει τους συσχετισμούς της με το δεδομένο ότι η μεσαία τάξη δεν συρρικνώνεται απλώς, εξαφανίζεται. Το 30% του ελληνικού λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, η ανεργία καλπάζει και όλοι αυτοί οι ανακαθορισμοί της κοινωνίας, αδιαμφισβήτητα αντανακλούν και σε ανακαθορισμούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Επόμενο είναι να καταγράφεται αυτό στο οποίο αναφερθήκατε, κ. Κορτέση. Το καινούργιο δεδομένο που δημιουργεί αυτές της συνθήκες είναι αυτή η συγκλονιστική οικονομική κρίση και μάλιστα με μια κοινωνία που κάθε ημέρα γέρνει περισσότερο.
Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην προκύψει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Ποια είναι η θέση σας απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο; Και μάλιστα στην περίπτωση που ακόμη και οι έδρες των δύο πρώτων κομμάτων δεν αρκούν για τον σχηματισμό Κυβέρνησης. Εξετάζετε το ενδεχόμενο να μετέχετε σε Κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία;
Το αποκλείω. Το αποκλείω στη βάση του γεγονότος ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία είναι οι μεγάλο ένοχοι, οι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και η κοινωνία. Γιατί η πολιτική που άσκησαν, ασκούν και δηλώνουν ότι θα ασκήσουν μας βρίσκει ριζικά αντίθετους. Είναι αντίπαλες οι θέσεις μας για το περιεχόμενο της πολιτικής, όπως την έχουν καθορίσει ως περιεχόμενο και τα δύο κόμματα. Εμείς αριστερό άλλοθι σε μια τέτοια συγκυβέρνηση δεν θα δώσουμε.
Αν δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί έστω Κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ υπάρχει πιθανότητα επανάληψης των εκλογών;
Αδιαμφισβήτητα…
Τι πιθανότητες δίνετε να συμβεί αυτό;
Μεγάλες. Οπως δεν αποκλείω να κινηθούν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία εκτός της προωθούμενης συγκυβέρνησης και σε μια Κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου, ενδεχομένως με άλλο πρόσωπο.
Αν δεν αρκούν οι έδρες;
Είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουν και τρίτο εταίρο. Αλλά εμείς δεν θα είμαστε ο τρίτος εταίρος. Δεν θα είναι η Δημοκρατική Αριστερά.
Στο παρελθόν, κύριε Κουβέλη, έχετε μετάσχει σε Κυβερνήσεις συνεργασίας…
Σε δύο, το 1989, αλλά ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα και άλλες οι πολιτικές συνθήκες της εποχής εκείνης. Εκείνες οι δύο Κυβέρνήσεις του 1989, ήταν πράγματι μεταβατικού χαρακτήρα και αποσκοπούσαν να εξισορροπήσουν τα πράγματα. Εκείνες οι Κυβερνήσεις δεν άσκησαν εξουσία και πολιτική κυρίως στα ζητήματα της οικονομίας. Ηταν περισσότερο Κυβερνήσεις συνεργασίας, που αντιμετώπισαν πολιτικά ζητήματα.Μην ξεχνάτε ότι τότε κυριαρχούσαν τα ζητήματα της λεγόμενης κάθαρσης, των ειδικών δικαστηρίων και δεν μπορούσε να προκύψει Κυβέρνηση. Σήμερα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και δεν έχουν τις ίδιες πολιτικοοικονομικές και κοινωνικές αναλογίες.
pelop.gr