tromaktiko: Το συμβόλαιο... με το λαό...

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Το συμβόλαιο... με το λαό...



Περάσαμε από την Δημοκρατία στην κοινοβουλευτική δημοκρατία γιατί γίναμε πολλοί και δεν ήταν δυνατό πλέον κάθε δήμος ξεχωριστά να αποφασίζει με την ψήφο του για τα κοινά. Λογικό. Έτσι αναθέσαμε σε εκπροσώπους όλων των δήμων να μεταφέρουν τις αποφάσεις μας στο κοινοβούλιο. Λογικό. Σαν σκέψη, γιατί στην πράξη δεν είδαμε ούτε ακούσαμε ποτέ κάποιον να αναφέρει ότι η περιφέρεια του, έδωσε εντολή στον ίδιο να ψηφίσει για την συγκεκριμένη απόφαση του. Οι βουλευτές εκλέγονται για να εκπροσωπούν συγκεκριμένες περιφέρειες και να μεταφέρουν στα κέντρα αποφάσεων την εντολή που παίρνουν κάθε φορά και όχι το αντίθετο.

Δυστυχώς αυτό είναι ουτοπία. Δεν είναι εφαρμόσιμο και το ξέρουμε όλοι. Στην δομή του συστήματος και της οργάνωσης που διαλέξαμε για αυτό τον τρόπο διακυβέρνησης παρεμβάλλονται μεταξύ δημότη και κοινοβουλίου δεκάδες εκτελεστικά όργανα τα οποία ούτε μπορεί να παρακολουθήσει κανείς , ούτε μπορεί να ελέγξει. Φροντίσαμε και κάναμε ένα απίστευτο δώρο σε όσους θέλουν την απόλυτη δόξα και προσωπικά οφέλη από τον "Δήμο" χωρίς να μπορεί να τους εμποδίσει η να τους σταματήσει κάποιος ακόμα και την στιγμή που μπροστά στα μάτια του πράττονται Εθνικά εγκλήματα. Τους δώσαμε το δικαίωμα να ματώνουν το Έθνος και στην απαίτηση μας να φύγουν να δεχόμαστε απαντήσεις του τύπου "έχω άλλα 3 χρόνια , δεν πάω πουθενά" η "έχουμε συμβόλαιο με τον λαό και μέχρι την εφαρμογή των όρων του παραμένουμε στην θέση μας".

Ας δούμε λίγο αυτό το "συμβόλαιο". Σαν παράδειγμα θα φέρω το συμβόλαιο που δίνει κάθε εταιρία προς υπογραφή στον υποψήφιο Διευθυντή της.

Το συμβόλαιο έχει αναλυτική περιγραφή θέσης στην οποία αναφέρονται με λεπτομέρεια τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του ενδιαφερόμενου. Αρκετές σελίδες που θέλουν πολύωρη "σάρωση" για να βρεις το "τυρί στην φάκα".

Ανάλυση των αξιόγραφων που μπορεί να υπογράψει λεπτομερώς. Π.χ. Επιταγές η συμβάσεις συγκεκριμένου ποσού και αριθμού. Σε περίπτωση που ξεφύγει θεωρείται δόλος η απιστία .

Τις νομικές επιπτώσεις σε περίπτωση δόλου , απιστίας με αναφορά στα αρμόδια δικαστήρια κ.λ.π.

Ανάλυση των αποδοχών και τις περιπτώσεις που θα μεταβάλλονται αυτόματα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.

Παροχές για εργαλεία δουλειάς που επιβαρύνουν την εταιρία και αντίστοιχες που επιβαρύνουν τον εργαζόμενο. Π.χ. η εταιρία παρέχει εταιρικό αυτοκίνητο αλλά δεν καλύπτει βενζίνες η διόδια τα οποία ο εργαζόμενος τα καλύπτει ο ίδιος από τον μισθό του.

Όρους εχεμύθειας για τον χρόνο που θα παραμείνουν στην θέση και για μερικά χρόνια μετά την απομάκρυνση τους με δεσμευτικό όρο να μην μπορούν για αυτό το διάστημα να εργαστούν σε άλλη εταιρία με ανταγωνιστικό προϊόν.

Την πλήρη και αμετάκλητη αποδοχή του συμβολαίου με υπογραφή σε κάθε σελίδα. Μάλιστα πριν την υπογραφή δίνουν εύλογο χρόνο για να συμβουλευτείς δικηγόρο.

Μην φανταστεί όποιος δεν γνωρίζει ότι αυτά τα συμβόλαια αφορούν μόνο πολυεθνικές με 5.000 εργαζόμενους. Ισχύουν και για μικρές επιχειρήσεις 20 ατόμων. Ο εργοδότης την στιγμή που δεν μπορεί να κάνει ο ίδιος την δουλειά θέλει να είναι καλυμμένος με κάθε τρόπο.

Αναρωτιέμαι λοιπόν. Έχουμε δει κάπου το αντίστοιχο συμβόλαιο που πρέπει να υπογράφουν οι πολιτικοί για να αναλάβουν την εξουσία; Μήπως με το να ορκιστούν στο Ευαγγέλιο έχουν "καθαρίσει"; Γιατί να μην υπάρχει αυτό το συμβόλαιο το οποίο μάλιστα θα είναι στο διαδίκτυο ώστε ο καθένας να μπορεί να το διαβάζει και να εκδηλώνει τις ενστάσεις του σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τους όρους του;

Γιατί να μην υπάρχει αρμόδια εισαγγελική υπηρεσία η οποία χωρίς δεύτερη συζήτηση θα επιβάλλει το νομικό πλαίσιο που θα τη διέπει;

Πως θα γνωρίζει ο ψηφοφόρος της περιφέρειας που δεν τον ενδιαφέρει η μαϊμού "αναπηρική σύνταξη" ότι υπάρχει νομική κάλυψη που τον προστατεύει για την επιλογή του απέναντι στους "δόλιους" συντοπίτες του;

Γιατί να μην γνωρίζει ο ψηφοφόρος την περιγραφή θέσης του βουλευτή; Πως μπορεί διαφορετικά να ζητήσει τον λόγο από αυτόν; Γενικά και αόριστα με το "μην ανησυχείς θα σε τακτοποιήσω" μπορεί να κλείνει το θέμα για κάποιους αλλά όσοι ενδιαφέρονται για λύσεις ουσίας για τους ίδιους και τον τόπο τους είναι εγκληματικό.

Τα κόμματα υπογράφουν συμβόλαιο με τον λαό. Έτσι μας λένε. Οι υποσχέσεις τους να αναφέρονται στο συμβόλαιο γραπτώς ώστε να μην μπορούν να τις σαλαμοποιήσουν και να αρχίσουν την "μπουρδολογία" για το άλλο είπαμε και άλλο καταλάβατε.

Κάποιος θα αναρωτηθεί τι κάνουμε σε περίπτωση που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τους όρους? Θα πηγαίνουμε κάθε λίγο σε εκλογές; Όχι. Θα αναλαμβάνει το δεύτερο σε ψήφους κόμμα μέχρι το τέλος της τετραετίας. Αυτόματα και χωρίς εκλογικές διαδικασίες.

Τέλος πάντων δεν είμαι συνταγματολόγος και δεν έχω τέτοια διάθεση αλλά μέχρι τώρα "προκόψαμε".

Σκέφτομαι ότι όταν αγοράζεις κάτι η μόνη εγγύηση που έχεις για να το επιστρέψεις είναι το χαρτάκι της απόδειξης. Εμείς δίνουμε το χαρτάκι της ψήφου για να μας κρατούν εκείνοι στο χέρι αλλά δεν παίρνουμε τίποτα. Σε ποιόν να απευθυνθούμε λοιπόν την στιγμή που όλοι μας λένε χωρίς απόδειξη επιστροφές δεν γίνονται δεκτές;

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!