tromaktiko: Αθώωση ή θανατική ποινή ζητά ο Μπρέιβικ, δείτε φωτογραφίες από το lux κελί που θα τον φιλοξενήσει

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Αθώωση ή θανατική ποινή ζητά ο Μπρέιβικ, δείτε φωτογραφίες από το lux κελί που θα τον φιλοξενήσει



Κήποι με έλατα, ευχάριστο περιβάλλον, ευήλια δωμάτια, δερμάτινοι καναπέδες, τηλεοράσεις plasma, ιδιωτικό μπάνιο, μίνι ψυγείο και τσάι Earl Grey. Μην μπερδευτείτε... Δεν πρόκειται για κάποιο μοντέρνο ξενοδοχείο σπα, αλλά για την πιο σύγχρονη φυλακή υψηλής ασφαλείας της Νορβηγίας, όπου είναι πιθανό να εκτίσει μέρος της ποινής του ο Άντερς Μπρείβικ.
Μπορεί να δικάζεται για το φόνο 77 ανθρώπων, κυρίως νέων παιδιών, ωστόσο κατά τη διάρκεια της κράτησης του θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα γήπεδα για σπορ, το μουσικό στούντιο και τον τοίχο για αναρρίχηση, που διαθέτει η φυλακή και να απολαμβάνει ένα κυριακάτικο μπάρμπεκιου στους ιδιαίτερα φροντισμένους κήπους παρέα με τους φύλακες.
Οι φυλακές Χάλντεν της Νορβηγίας, λοιπόν, δε θυμίζουν σε τίποτα την «εκδοχή της κόλασης», όπως χαρακτηρίζεται η φυλακή ADX του Κολοράντο, επονομαζόμενη και ως «Αλκατράζ των Βραχωδών Ορών», όπου κρατούνται καταδικασμένοι με βαριές ποινές.

Αθώωση ή θανατική ποινή ζητά ο Μπρέιβικ
Ωστόσο, παρά τις ανέσεις και δραστηριότητες που του προσφέρει αυτή η καλοσχεδιασμένη φυλακή, ο ακροδεξιός εξτρεμιστής φαίνεται να προτιμά τη θανατική ποινή από την περιφρόνηση της κάθειρξης.
Την τρίτη ημέρα της δίκης του για τη σφαγή στο νησάκι Ουτόγια και τη βομβιστική επίθεση σε κυβερνητικά κτίρια του Όσλο, ο Μπρέιβικ δήλωσε πως οι μοναδικές αποφάσεις που αναγνωρίζει είναι η θανατική ποινή ή αθώωση, καθώς θεωρεί «αξιολύπητη τιμωρία» μια πιθανή μακροχρόνια ποινή φυλάκισης.
Ερωτηθείς από το δικαστήριο εάν επιθυμεί να του αποδοθεί η θανατική ποινή απάντησε: «Όχι, αλλά θα τη σεβόμουν. Αντίθετα, 21 χρόνια φυλάκισης τα θεωρώ γελοία».
Στους κήπους της φυλακής Χάλντεν έχουν φυτευθεί έλατα, για να κρύβουν από τους τρόφιμους το περιμετρικό τείχος της φυλακής.

Προετοιμάζοντας τις επιθέσεις
Η τέταρτη ημέρα της δίκης επικεντρώνεται στη βομβιστική επίθεση στα κυβερνητικά κτίρια του Όσλο, όπου έχασαν τη ζωή τους 8 άτομα.
Ο κατηγορούμενος δήλωσε στην κατάθεση του είχε ξεκινήσει να σχεδιάζει την βίαιη πράξη του ήδη από το 2006, όταν ζήτησε ένα χρόνο άδεια από τη δουλειά του για να προετοιμάσει την επίθεση αυτοκτονίας του. Υπενθυμίζεται, ότι ο Μπρέιβικ είχε δηλώσει πως δεν περίμενε να επιζήσει από τις αιματηρές επιθέσεις.
Πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο παίζοντας το διαδικτυακό παιχνίδι «World of Warcraft», για περισσότερες από 16 ώρες την ημέρα.
Ιδιαίτερα ειρωνικό είναι το γεγονός ότι είχε πει στη μητέρα του ότι θα αξιοποιήσει το χρόνο της άδειας του, για να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει. « Δεν μπορούσα να της πω ότι πήρα άδεια για θα ανατίναξω τον εαυτό μου σε πέντε χρόνια», τόνισε στο δικαστήριο.






 Η βιβλιοθήκη της φυλακής.
"Σιδηρά πυγμή με μεταξωτό γάντι" το σύνθημα των αρχιτεκτόνων, σύμφωνα με τον υποδιευθυντή Γιαν Στρέμνες.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!