tromaktiko: Οι αποθήκες γίνονται πάρκο

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Οι αποθήκες γίνονται πάρκο



Στην οριστική αλλαγή της «γκρίζας» εικόνας που παρουσιάζει σήμερα το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας...της ατμόσφαιρας στην πόλη του Πειραιά μπορεί να οδηγήσει η συνδυασμένη ανάπλαση των παλαιών λιμενικών αποθηκών και του Πάρκου της Δραπετσώνας. Τον προσεχή Σεπτέμβριο, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς θα ανακοινώσει τα τελικάαποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο οποίος ήδη διενεργείται, για την ανάπλαση του χώρου που καταλαμβάνουν οι παλαιές αποθήκες του λιμένος. Στόχος της ανάπλασης είναι η δημιουργία της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, στο σημείο μεταξύ της Ηετιώνειας Ακτής και της Ακτής Βασιλειάδη, εκεί δηλαδή από όπου αναχωρούν τα πλοία για την Κρήτη. Οι ερειπωμένες αποθήκες, που καλύπτουν χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα έκτασης, θα δώσουν τη θέση τους σε ένα σύμπλεγμα σύγχρονων μουσείων, εκθεσιακών κέντρων και χώρων εμπορικής χρήσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη, η ανάπλαση θα εξυπηρετήσει τόσο τους πολίτες όσο και τους επισκέπτες του Πειραιά. «Με την Πολιτιστική Ακτή ο ΟΛΠ θέλει να επιτύχει τη σύζευξη πολιτισμού και τουρισμού. Αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες του ευρύτερου Πειραιά, ενώ δημιουργείται μια νέα βάση επιχειρηματικότητας για τους επισκέπτες της κρουαζιέρας», ανέφερε ο Γ. Ανωμερίτης.

Τα τελικά σχέδια των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων δεν θα γίνουν γνωστά μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, όμως οι επιτελείς του ΟΛΠ και οι εμπλεκόμενες δημοτικές Αρχές δηλώνουν πως γνωρίζουν ήδη το χρώμα που θα αποκτήσει η βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού. Τα κτίρια της Πολιτιστικής Ακτής θα... πλημμυρίσουν από πράσινο, καθώς περισσότερα από πέντε στρέμματα παραλιμάνιας έκτασης προβλέπεται να καλυφθούν από δένδρα και θάμνους. Οι νέες δενδροφυτεύσεις του λιμανιού, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση μιας έκτασης 20 στρεμμάτων, που γειτνιάζει με την Ηετιώνεια Ακτή, αναμένεται να δημιουργήσουν ένα «πράσινο τείχος», το οποίο -σύμφωνα με τους επιστήμονες- θα αναχαιτίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση που παράγεται σήμερα από την ακτοπλοϊκή κίνηση. Σε αυτόν τον χώρο θα δημιουργηθεί το νέο Πάρκο της Δραπετσώνας, το οποίο έχει προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί μέσα στο 2013.

«Νέος προορισμός»

«Σήμερα, το λιμάνι του Πειραιά είναι χώρος διερχομένων. Ο στόχος της ανάπλασης είναι η μετατροπή του σε νέο τόπο προορισμού, τον οποίο χιλιάδες πολίτες θα επιλέγουν για τη βόλτα τους και για τις επισκέψεις τους στα μουσεία που θα δημιουργηθούν», αναφέρει ο υπεύθυνος Ανάπτυξης της Πολιτιστικής Ακτής για λογαριασμό του ΟΛΠ, Γιώργος Αραχωβίτης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΛΠ, το εκτιμώμενο κόστος της ανάπλασης θα φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αντληθούν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Τζέσικα», ενώ η νέα Πολιτιστική Ακτή θα είναι έτοιμη σε δυόμισι χρόνια από την έναρξη των εργασιών. Οι βασικές κτιριακές παρεμβάσεις αφορούν την παλαιά αποθήκη σιτηρών (το κτίριο που είναι γνωστό ως «Σιλό»), η οποία θα στεγάσει το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, δηλαδή των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν εντοπιστεί στον βυθό του Σαρωνικού, την παρακείμενη Μεγάλη Αποθήκη, που θα μετατραπεί σε Εκθεσιακό Κέντρο και τη Μικρή Αποθήκη, η οποία θα αξιοποιηθεί ως χώρος αναψυχής με τη δημιουργία θεματικού πάρκου. «Η αρχιτεκτονική μορφή των νέων κτιρίων είναι εκείνη που θα διαμορφώσει τη νέα όψη του λιμανιού. Παρ’ όλα αυτά, το σημείο εκκίνησης στον σχεδιασμό της ανάπλασης ήταν ο περιβαλλοντικός της προσανατολισμός. Οι εκτάσεις πρασίνου θα είναι μεγάλες, ενώ τα κτίρια θα είναι βιοκλιματικά και μπορούμε να πούμε ότι θα έχουν μακράν την καλύτερη ενεργειακή απόδοση σε ολόκληρη την πόλη του Πειραιά», προσθέτει ο Γ. Αραχωβίτης.

«Από την προηγούμενη χρονιά, η έναρξη της διαβούλευσης για την Πολιτιστική Ακτή ήταν η καλύτερη ευκαιρία για εμάς, ώστε να προωθήσουμε τα σχέδια για το Πάρκο Δραπετσώνας», αναφέρει από την πλευρά του ο δήμαρχος Δραπετσώνας - Κερατσινίου, Λουκάς Τζάνης, προσθέτοντας πως η ανάπλαση της περιοχής που γειτνιάζει με το λιμάνι θα αλλάξει την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης του.

«Πρόκειται για μια περιοχή με τεράστια ιστορική σημασία, καθώς εκεί βρίσκεται και ο αναξιοποίητος χώρος των Ηετιώνειων Πυλών, που αποτελούσαν μέρος της αμυντικής οχύρωσης της αρχαίας Αθήνας. Οι πολίτες μας θα έχουν επιτέλους τη δυνατότητα να επισκέπτονται την περιοχή μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον», προσθέτει ο Λ. Τζάνης. Το νέο Πάρκο Δραπετσώνας είναι ενταγμένο και αυτό στο πρόγραμμα «Τζέσικα», θα στοιχήσει περίπου 1 εκατ. ευρώ και αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο του 2013.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!