Την τελευταία δεκαετία, το στρατόπεδο έχει αποτελέσει αντικείμενο αντεκδικήσεων μεταξύ δήμου και υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αλλά και πάγια προεκλογική υπόσχεση των υποψήφιων δημάρχων. Ως αποτέλεσμα, παραμένει εγκαταλειμμένο, απεριποίητο και επικίνδυνο κατά τις βραδινές ώρες.
Νέα πνοή
Το στρατόπεδο «Παρμενίων» βρίσκεται στις παρυφές της πόλης, σε μια περιοχή αρκετά πυκνοδομημένη, με νεόκτιστα κυρίως κτίρια, χωρίς όμως ιδιαίτερο πράσινο και θέα στη θάλασσα. Αρχικά είχε προταθεί η μετατροπή ολόκληρης της έκτασης σε οικολογικό πάρκο, ωστόσο η νέα δημοτική Αρχή έκρινε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμφορο και δύσκολα διαχειρίσιμο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της.
«Τα έξοδα θα ήταν τρομακτικά και το μέγεθος του πάρκου υπερβολικό για μια πόλη 70.000 κατοίκων», εξηγεί ο δήμαρχος της πόλης Ευάγγελος Λαμπάκης. «Αποφασίσαμε έτσι να τροποποιήσουμε την αρχική μελέτη και να εντάξουμε στο σχέδιο αθλητικές εγκαταστάσεις και σχολικές μονάδες. Θα ξεκινήσουμε με το πάρκο, για το οποίο έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και τα ΠΕΠ της περιοχής, ενώ στη συνέχεια θα προκηρύξουμε και τα υπόλοιπα έργα», συμπληρώνει ο δήμαρχος.
Στην παρούσα φάση αναμένεται η γνωμοδότηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και στη συνέχεια -μέσα στον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον δήμαρχο- θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Η κατασκευή του πάρκου υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο.
Έντονο το φυτικό στοιχείο
Για τις ανάγκες του πάρκου, που θα ονομαστεί «Αλτιναλμάζη» προς τιμήν του πρώτου δημάρχου της Αλεξανδρούπολης, πρόκειται να κατεδαφιστούν τα δέκα κτίρια του στρατοπέδου, τα οποία είναι σήμερα σε άσχημη κατάσταση.
Ο χώρος θα διαμορφωθεί με έμφαση στο πράσινο και στα αυτοφυή, ανθεκτικά είδη φυτών που δεν έχουν μεγάλες ανάγκες για άρδευση. Στόχος είναι να διατηρηθούν ο πευκώνας και όλα τα μεμονωμένα σε δενδροστοιχίες ή συστοιχίες υγιή δένδρα και να ενισχυθεί η βλάστηση με νέες φυτεύσεις, κατά τα προϋπάρχοντα αυτόχθονα είδη.
Υδάτινες διαδρομές
Επίσης, θα δημιουργηθούν περιπατητικοί διάδρομοι, με έντονο το φυτικό αλλά και το υγρό στοιχείο. Βαθμίδες, κανάλι και λίμνη νερού, μικρές υδατοπτώσεις και εκτοξευτήρες, με διαμορφωμένες εξέδρες και καθιστικά θεατών με μεταλλική και ξύλινη κατασκευή, υδάτινες διαδρομές και έκθεση υδρόβιων και υδροχαρών φυτών, καθώς και ένα σιντριβάνι διαμέτρου 30 μέτρων θα προσδίδουν μια ιδιαίτερα ευχάριστη αίσθηση στον χώρο.
Κρυφές και αυτοματοποιημένες εγκαταστάσεις άρδευσης θα εξυπηρετούν τις μικρές σχετικά ανάγκες των φυτών, καθώς η τάση είναι να κυριαρχήσουν η μακροχρόνια αυτοφυής βλάστηση και τα ανθεκτικά είδη. Ωστόσο, για ταχύτερη εγκατάσταση και αύξηση των νέων φυτών θα εγκατασταθεί στάγδην άρδευση μεμονωμένα, όπως επίσης ένα σύστημα εκτόξευσης νερού μεγάλης ακτίνας για τις περιοχές φυσικής αναχλόασης.
Αστικός πυρήνας
Μέσα στο πάρκο θα διαμορφωθεί και ένας «αστικός πυρήνας», όπως τον περιγράφουν οι μελετητές, όπου θα κατασκευαστούν μια κυβολιθόστρωτη κεντρική πλατεία με διαβαθμίσεις και ένα υπαίθριο ανοιχτό θέατρο 1.200 θέσεων, με τα παρασκήνια και τους αποθηκευτικούς του χώρους να κρύβονται στο ανάγλυφο, σε υπόσκαφο βοηθητικό κτίριο. Στο ίδιο πλαίσιο θα αναρτηθεί κτίριο 600 τ.μ., που θα λειτουργεί ως αναψυκτήριο, εκθετήριο και εστιατόριο και θα είναι απόλυτα συμβατό με τη συνολική ανάπλαση του χώρου. Τέλος, για την ανάδειξη του αγάλματος του πρώτου δημάρχου της Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνου Αλτιναλμάζη, θα υπάρξει ειδική διαμόρφωση γλυπτικής του εδάφους.