tromaktiko: "Η Ελλάδα χρειάζεται ένα όραμα"

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

"Η Ελλάδα χρειάζεται ένα όραμα"



Ο γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος και διευθυντής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Καρλ Άιγινγκερ,επισήμανε πως πρωτεύον ζήτημα για την Ελλάδα... είναι ένα όραμα για το μέλλον.

Χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία σχετικά με την ελληνική κρίση τόνισε "Εκείνο που χρειάζεται προπάντων η Ελλάδα, είναι ένα όραμα για το μέλλον της και προς τούτο είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι δομές των τωρινών πακέτων λιτότητας, με άμεση προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διακοπή της οπισθοδρόμησης της οικονομίας".

Το σημαντικότερο είναι να υπάρξει τώρα ένα όραμα, «ποιούς στόχους θέλει να επιτύχει και πού θα βρεθεί μετά την κρίση η Ελλάδα» και ο ρόλος της Ευρωπαικής Ενωσης είναι να υποστηρίξει τους Ελληνες στο όραμα για το μέλλον της χώρας τους, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. 'Αιγκινγκερ, απορρίπτοντας συγχρόνως τα σενάρια εξόδου από την Ευρωζώνη, κατά της οποίας, όπως είπε, είναι ούτως ή άλλως η πλειοψηφία του πληθυσμού.

Κατά την άποψή του, για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας στην Ελλάδα, είναι αναγκαίο να αλλάξουν οι δομές των τωρινών πακέτων λιτότητας, το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η νέα ίδρυση εταιρειών για την προώθηση της οικονομίας και μόνον με τον τρόπο αυτό μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, προπάντων για τους νέους.

Επιπλέον, για μια επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι κυρίως αναγκαίο να υπάρξουν επενδύσεις σε μικρές επιχειρήσεις, αντί της υποστήριξης μεγάλων προγραμμάτων, οι σχετικοί οικονομικοί πόροι υπάρχουν και ιδιαίτερα η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων πρέπει να βοηθήσει στην υποστήριξη των ελληνικών μικρών επιχειρήσεων.

Ο ίδιος βλέπει δυναμικό για την ελληνική οικονομία, αφενός στον περιβαλλοντικό τομέα και στην επέκταση της ηλιακής τεχνολογίας και αφετέρου θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη χρήση των λιμανιών της χώρας με την κατασκευή εκεί, βιομηχανικών ζωνών, ενώ σημαντική θεωρεί τη σύνδεση οδικών έργων με την κατασκευή επιχειρηματικών κέντρων, ώστε να υπάρξει μείωση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τον κ. 'Αιγκινγκερ, γρήγορες λύσεις δεν υπάρχουν και αυτά τα μέτρα δεν θα επηρεάσουν γρήγορα τη γενική οικονομία, όμως προτεραιότητα τη στιγμή αυτή έχει η δημιουργία θέσεων εργασίας και το σταμάτημα της οπισθοδρόμησης της οικονομίας. Το κόστος για αυτούς τους στόχους δεν είναι μεγάλο, απλά θα πρέπει να υπάρξει άρση της παρακώλυσης στην ίδρυση επιχειρήσεων και αναδιάρθρωση του φορολογικού και διοικητικού συστήματος της χώρας, και όλα αυτά δεν στοιχίζουν και τόσο πολλά χρήματα.

Επιπλέον θεωρεί, πως δεν επαφίεται μόνον στην Ελλάδα να ανακάμψει την οικονομία, σε αυτό πρέπει να συμβάλουν και οι χώρες της ΕΕ, για παράδειγμα, με ενισχυμένη μεταφορά χρημάτων στην Ελλάδα.

Στη συνέντευξή του στην Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο κ. 'Αιγκινγκερ, επισημαίνοντας πως η Αυστρία ωφελήθηκε περισσότερο από πολλές άλλες κοινοτικές χώρες από τη διεύρυνση της ΕΕ, τόνισε πως είναι πλέον καιρός να δείξει αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά, πως ανεξάρτητα από το εάν η Αυστρία υποστηρίξει ή όχι μια οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα πρέπει να επενδύσει χρήματα, διότι το σημαντικότερο για την Αυστρία είναι να αποφύγει μια μείωση των εξαγωγών της και άρα θα είναι πλεονεκτική, μια δραστηριοποίησή της εκεί.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Αυστριακός οικονομολόγος παρατήρησε πως με τον περιορισμό της πολιτικής λιτότητας και την τόνωση της ανάπτυξης η ΕΕ κάνει το πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση και οι χώρες-μέλη θα πρέπει να δώσουν ένα τέλος στη δημοσιονομική προσαρμογή και να διαθέσουν τα οικονομικά μέσα, στοχευμένα στις θέσεις εργασίας και στην ανάπτυξη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!