tromaktiko: Μέχρι τον Ιούνιο η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Μέχρι τον Ιούνιο η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου



Αντιμέτωπο με νέες αναγκαστικές περικοπές στα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων, αλλά και πρόσθετες επιβαρύνσεις στα ακίνητα, θα βρεθεί την επομένη των εκλογών το νέο οικονομικό επιτελείο της όποιας... κυβέρνησης προκύψει, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς έως τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί, με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών μας.

Μικρό «καλάθι» θα πρέπει εξάλλου να κρατούν και οι επιχειρήσεις, καθώς, παρά τις εξαγγελίες για την ανάγκη λήψης αναπτυξιακών μέτρων που θα συμβάλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και τη στήριξη των νομικών προσώπων, προκειμένου να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας, δεν θα υπάρξει «γενναία» μείωση του συντελεστή φορολόγησής τους, όπως αρχικώς είχαν αφήσει οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων να εννοηθεί, αφού, λόγω του συνεχιζόμενου δημοσιονομικού αδιεξόδου, θα φορολογούνται με 20%.

Ενθαρρυντικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι τα μέλη των κομμάτων εξουσίας έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ανωτέρω συντελεστή στο 15% όταν ανακάμψουν οι εισπράξεις του Δημοσίου, ενώ θετικό μέτρο για τις επιχειρήσεις θα είναι η «πολυδιαφημιζόμενη», εδώ και ένα χρόνο, κατάργηση του ΚΒΣ και η αντικατάστασή του με τους Κανόνες Λογιστικής Απεικόνισης με τους οποίους καθιερώνεται ένα νέο ποινολόγιο, με στόχο τον εξορθολογισμό των ποινών και όχι την εξόντωση των υπόχρεων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου θα είναι ριζικές, ενώ, με βάση και τις τελευταίες προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής για τη σύνταξη του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, οι επιβαρύνσεις θα είναι μεγάλες για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με την αλλαγή της ισχύουσας φορολογικής κλίμακας, την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, αλλά και τη θέσπιση νέων μαχητών αντικειμενικών κριτηρίων για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Τα 5 κλιμάκια

Η επιτροπή για τη σύνταξη του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος κατέθεσε τις τελευταίες της προτάσεις στο υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, αντιμέτωποι με νέα μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους κινδυνεύουν να βρεθούν, από το νέο έτος, οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και όσοι αποκτούν εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές στο πόρισμα της ανωτέρω επιτροπής που έχει ήδη παραδοθεί στη νυν ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και το οποίο προβλέπει τη θέσπιση πέντε κλιμακίων με συντελεστές 0% για εισόδημα έως 5.000 ευρώ, 10% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, 20% έως 30.000 ευρώ, 30% έως 60.000 ευρώ και 40% για άνω των 60.000 ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με τη νέα κλίμακα μειώνονται τα κλιμάκια φορολόγησης σε πέντε από οκτώ που προβλέπει η ισχύουσα, καθώς καταργούνται οι δύο ενδιάμεσοι συντελεστές 18% και 25% που «ευνοούσαν» κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με αποτέλεσμα να καταγράφεται φορολογική επιβάρυνση για όσους αποκτούν εισοδήματα από 12.000 - 20.000 ευρώ, όπως προκύπτει και από τα κατωτέρω παραδείγματα:

* φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο 700 ευρώ, ενώ με τη νέα κλίμακα θα πληρώσει 900 ευρώ

* με εισόδημα 15.000 ευρώ ο φόρος σήμερα είναι 1.240 και θα ανέλθει στα 1.500 ευρώ

* με εισόδημα 16.000 ευρώ ο φόρος από τα 1.420 ευρώ θα ανέλθει στα 1.700 ευρώ

* με εισόδημα 20.000 ευρώ ο φόρος είναι 2.420 ευρώ και φθάνει σε 2.500 ευρώ

* με εισόδημα 26.000 ευρώ ο φόρος είναι 3.920 και μειώνεται στις 3.700 ευρώ

* με εισόδημα 30.000 ευρώ ο φόρος είναι 5.320 ευρώ και «πέφτει» 4.500 ευρώ.

Είναι φανερό ότι από τη νέα κλίμακα «κερδίζουν» όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 22.000 ευρώ, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο υψηλός συντελεστής 45% που ισχύει για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ μειώνεται στο 40%, που θα ισχύει για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ όπως και σήμερα.

«Ευχές» για μείωση του ΦΠΑ

Μόνο ως ευχή διατυπώνεται και από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας η μείωση του συντελεστή 23% του ΦΠΑ (ενδεχομένως στο 20% ή 19%), αφού προς το παρόν οι αστοχίες του προϋπολογισμού και η «μαύρη τρύπα» των εσόδων δεν επιτρέπουν τη μείωσή του, όπως άλλωστε και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί ο μηχανισμός εκείνος που θα είναι επιφορτισμένος με την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ.

Ωστόσο η μείωση του ανωτέρω συντελεστή παραμένει πάντα ανοιχτή, όπως άλλωστε και η επαναφορά της εστίασης στο 13%, ενώ το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει πάντα ως ενδεχόμενο, καθώς η τρόικα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μεταξύ των εισηγήσεων που μελετούν τα στελέχη του υπουργείου υπάρχει και πρόταση όπως οι μικρές επιχειρήσεις, με τζίρο έως και 25.000 ευρώ, να μην εισπράττουν και να μην αποδίδουν ΦΠΑ, στο πλαίσιο περιορισμού της φοροδιαφυγής!

Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. προτείνει άμεση μείωση του βασικού συντελεστή από 23% στο 19%, του μεσαίου στο 9% από 13%, και του χαμηλού στο 5%. Στο χαμηλό μάλιστα συντελεστή προτείνει την υπαγωγή όλων των υπηρεσιών τουριστικών πακέτων και όχι μόνο της διαμονής.

Επίσης η Ν.Δ. προτείνει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και κατάργηση του συντελεστή 23% στην εστίαση και επαναφορά του στο 9%.

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να μειώνονται όλοι οι συντελεστές του ΦΠΑ κατά μια μονάδα για ένα χρόνο, επί μια τριετία ή τετραετία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα επιτυγχάνονται κάθε χρόνο οι στόχοι του προϋπολογισμού.

«Τέλος» στις φοροαπαλλαγές

Καταργούνται όσες φοροαπαλλαγές έχουν απομείνει και θεσπίζονται ειδικά επιδόματα με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Ειδικότερα, το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

* πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για δαπάνες που αφορούν ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ., για όσους δηλώνουν οικογενειακά εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

* πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

* κατάργηση των μειώσεων που ισχύουν σήμερα στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.

* περικοπή όλων των φοροαπαλλαγών κατά την αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτου από τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.

Κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες

Τη θέσπιση νέων αντικειμενικών αλλά μαχητών τεκμηρίων φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες εισηγείται η επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, τα κριτήρια τα οποία σχεδιάζεται να λαμβάνονται υπόψη από την εφορία είναι τα εξής:

* το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας

* ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος

* τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος

* η αντικειμενική αξία της έδρας ή του καταστήματος, ή το ενοίκιο που καταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή

* τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, οι υπάλληλοι που απασχολούνται κ.λπ.

Δύο φόροι στα ακίνητα

Την καθιέρωση δύο μόνο φόρων στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσουν το τέλος ακινήτων και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ο ένας και όλους τους δημοτικούς φόρους και τέλη ο δεύτερος, προτείνει στο τελικό της πόρισμα η επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος υιοθετώντας ουσιαστικά την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η επιβολή ενός νέου ενιαίου φόρου για τη χρήση των ακινήτων, ο οποίος επί της ουσίας θα αντικαταστήσει το τέλος ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ [DEHr.AT] και το ΦΑΠ, θα είναι ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Επί της ουσίας, δεν θα υπάρξει ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Εξίσωση αξιών

«Τέλος» στις αντικειμενικές αξίες, αλλά και στην κτηματαγορά, θα μπει με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο ύψος των εμπορικών. Σε πρώτη φάση, τον Ιούνιο αναμένεται οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων να αυξηθούν, με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών μας, κατά 25%-30%.

Αμέσως μετά όμως θα αρχίσει να αξιοποιείται η βάση δεδομένων των ακινήτων, που έχει δημιουργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.

Η βάση είναι ήδη αρκετά μεγάλη δεδομένου ότι ο αριθμός των εκτιμήσεων που έχουν ήδη αναγγελθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος έως το τέλος Οκτωβρίου του 2011 έφθασε συνολικά στις 600.000 περίπου και αφορούσαν κατά 68,1% διαμερίσματα, 19,0% μονοκατοικίες, 5,7% μεζονέτες, 5,3% οικόπεδα και 1,9% λοιπά.

Στη συνέχεια, οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα κάθε χρόνο, ανάλογα με τις μεταβολές των αγοραίων τιμών, κατά περιοχή. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, οι μεταβολές των τιμών δεν θα είναι θέμα πολιτικής απόφασης, η οποία καθυστερεί πολλές φορές λόγω του εκλογικού κύκλου, αλλά μια αυτόματη διαδικασία.

Οι ίδιοι παράγοντες διαβεβαιώνουν πως στις περιοχές που μειώνονται οι αγοραίες τιμές, θα μειώνονται και οι νέου τύπου αντικειμενικές.
dailynews24.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!