Την ίδια ώρα, συνέχισε, «έχω ξεκαθαρίσει ότι ιδέες και προτάσεις που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί, είναι αναγκαίο να αναθεωρηθούν μέσα από ένα διάλογο που θα αποσκοπεί στην εξεύρεση μιας λύσης αποδεκτής και από τους Ελληνοκύπριους, χωρίς να παραγνωρίζονται ποτέ και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Ερωτηθείς σε ποιες προτάσεις αναφέρεται, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ζήτησε να αναθεωρηθούν και αν είναι ανάγκη να αποσυρθούν προτάσεις που κατατέθηκαν και βρίσκονται σε αντίθεση με την πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού και των πολιτικών δυνάμεων.
Σε διευκρινιστική ερώτηση, είπε πως εννοεί «όσες των προτάσεων βρίσκονται σε άκρα αντίθεση με το περί δικαίου αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού Ελληνισμού, είτε αυτά λέγονται οι τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους, είτε αυτά λέγονται εκ περιτροπής Προεδρία, είτε αυτά λέγονται έποικοι». «Χρειάζεται εκ βάθρων αναθεώρηση του όλου σχεδιασμού και της προσδοκώμενης λύσης», ανέφερε, σημειώνοντας πως υπάρχει ο τρόπος.
«Η βάση βεβαίως δεν μπορεί να είναι άλλη από τη συμφωνηθείσα, δηλαδή της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα ΗΕ αλλά και στην πρώτη παράγραφο της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου μεταξύ Παπαδόπουλου-Ταλάτ», πρόσθεσε. Ερωτηθείς ποια ήταν η ανταπόκριση του κ. Ντάουνερ, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «βρίσκει ενδιαφέρουσα και την ιδέα και τις απόψεις που έχουν εκφραστεί».