Ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχτηκε χθες ότι η ανάκαμψη της οικονομίας έρχεται με πιο αργούς ρυθμούς από όσο θα ήθελε ο ίδιος, και σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της εποχής, και τις προτεραιότητες που προκύπτουν, σε μια παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα, η οποία αλλάζει εξαιρετικά γρήγορα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη δεν έχει άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις. Πρέπει να δράσει και να το κάνει άμεσα και αποφασιστικά. Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω διάχυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Και να αρχίσει σταδιακά η ανάκαμψη, που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Φυσικά, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πολιτική ηγεσία της, αναφέρεται στη Γερμανία. Στις γραφειοκρατικές δομές ηγεσίας του Βερολίνου και στην Άνγκελα Μέρκελ προσωπικά. Την αιτία του κακού…
Η Ουάσινγκτον προσπάθησε πολλές φορές τους προηγούμενους μήνες να οδηγήσει το Βερολίνο σε αλλαγή στάσης. Ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ έδειξε στους Ευρωπαίους το δρόμο μιας ταχύτερης εξόδου από την κρίση, παρουσιάζοντας ένα μοντέλο λειτουργίας των δημοσιονομικών θεσμών, κυρίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που προσομοίαζε στις δομές και τη λειτουργία της Fed.
Το Βερολίνο ωστόσο δεν έδειξε διάθεση να ακούσει. Για τον πολύ απλό λόγο ότι η Γερμανία επιδιώκει μέχρι και σήμερα, να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη από την… καθυστερημένη διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Μια κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα και την Ιρλανδία, μεταφέρθηκε στην Πορτογαλία, και πλέον απειλεί ευθέως την Ισπανία. Με τους Αμερικανούς να γνωρίζουν ότι, αν πέσει η Μαδρίτη, η ευρωζώνη καταρρέει. Και μαζί της, θολώνουν οι προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε ένα τέτοιο ασφυκτικό χρονικά πλαίσιο, η Ουάσιγκτον φαίνεται να αλλάζει τακτική. Όπως αποκαλύπτει ο Μιχάλης Ιγνατίου στην “Ημερησία του Σαββάτου”, ο Λευκός Οίκος έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ότι, στη Σύνοδο Κορυφής των G8 που θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό μετά τις ελληνικές εκλογές, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης. Και να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μπαράκ Ομπάμα τάσσεται υπέρ ενός νέου “κουρέματος” του ελληνικού χρέους. Μόνο που αυτή τη φορά, και με δεδομένο ότι ο ιδιωτικός τομέας εξάντλησε τα όριά του, το “κούρεμα” θα αφορά τον δημόσιο τομέα. Δηλαδή, κράτη και τράπεζες. Για παράδειγμα τη Γερμανία, και κυρίως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μια επιλογή που θα κοστίσει πολύ ακριβά στο Βερολίνο. Πιο ακριβά και από το ευρωομόλογο…
statesmen.gr