tromaktiko: Επικίνδυνες… ακροβασίες του Αλέξη Τσίπρα

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Επικίνδυνες… ακροβασίες του Αλέξη Τσίπρα



του Παναγιώτη Κοκκόρη, Οικονομολόγου
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη για το πώς σκοπεύει να κυβερνήσει, εάν και εφόσον το κόμμα του επικρατήσει στις... επικείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου ακούσαμε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, χθες Πέμπτη 31 Μαΐου 2012 σε συνέντευξη με ερωτήσεις του κοινού που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του, ο Νίκος Χατζηνικολάου. Τι είπε μεταξύ άλλων:

-Στα θέματα της οικονομίας έκανε λόγο για 100.000 νέες θέσεις εργασίας, για αύξηση των μισθών και των συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι για να γίνουν αυτά «λεφτά υπάρχουν».

-Στα θέματα του μνημονίου εμφανίστηκε εξαιρετικά ανέτοιμος. Έκανε λόγο για καταγγελία της δανειακής σύμβασης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι μπλοφάρουν και ότι δεν πρόκειται να μας βγάλουν από το ευρώ, αλλά δεν είχε έτοιμη πρόταση για ένα σχέδιο Βήτα, σε περίπτωση που το απευκταίο συμβεί.

-Στα θέματα της μετανάστευσης προσπάθησε να στρογγυλέψει τις θέσεις του, αλλά δεν κατάφερε να πείσει. Από την άλλη μεριά, δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι η εφαρμογή της πολιτικής του, ενδέχεται να βγάλει τη χώρα από τη συνθήκη Σέγκεν, αλλά όπως είπε «δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά…»

-Στο θέμα της πιθανής αποχώρησης της χώρας από το ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για επαναδιαπραγμάτευση των όρων παραμονής, αλλά δεν απάντησε αν θα φύγουν από την Ελλάδα οι υφιστάμενες «βάσεις του θανάτου».

- Στο θέμα της κήρυξης ΑΟΖ επικαλέστηκε τις ενέργειες της Κύπρου, αλλά υποστήριξε ότι παρόμοια θέματα δεν γίνονται στο πόδι και ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τις… γειτονικές χώρες.
[ Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα μόνο από όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχου πολλά ακόμα θέματα που θα μπορούσαν να σχολιαστούν.]

Το συμπέρασμα είναι ότι όσο, αν και προσπάθησε να κρύψει τις ακραίες θέσεις του κόμματος του, οι μελλοντικές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα έδειξαν ότι ακροβατεί επικίνδυνα και ότι η τύχη της χώρας στα χέρια του θα είναι το λιγότερο αβέβαιη και ολισθηρή.
pkokkoris.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!