tromaktiko: Για κίνδυνο ενεργειακού μπλακ άουτ προειδοποιεί ο επικεφαλής της ΔΕΗ

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Για κίνδυνο ενεργειακού μπλακ άουτ προειδοποιεί ο επικεφαλής της ΔΕΗ



Για το ενδεχόμενο διακοπών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση που οι διεθνείς δανειστές δεν επιτρέψουν την έκτακτη ένεση ρευστότητας στους... παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, προειδοποιεί ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.

Όπως τόνισε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, το έλλειμμα στους λογαριασμούς του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ και μπλοκάρει το σύστημα, ενώ εάν δεν διευθετηθεί το ζήτημα υπάρχει η πιθανότητα να σταματήσουν οι δραστηριότητες των ανεξάρτητων παραγωγών ενέργειας. «Αυτή είναι μια επείγουσα κατάσταση και πρέπει να διευθετηθεί άμεσα. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος διακοπών», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί έχουν αναστείλει τις πληρωμές προς τη ΔΕΠΑ, η οποία τους προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου που χρειάζονται για την παραγωγή του 70% περίπου της ενέργειάς τους. «Η ΔΕΠΑ είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα, διότι πρέπει να πληρώσουν τους Ρώσους», σημείωσε ο κ. Ζερβός.

Ο κ. Ζερβός υπογράμμισε ότι μια ένεση ρευστότητας περίπου 300-400 εκατ. ευρώ μέσω δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα εξάλειφε τον κίνδυνο έλλειψης ενέργειας. Σημείωσε ωστόσο πως οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι πρόθυμοι να επιτρέψουν τη σύναψη ενός τέτοιου δανείου και χρησιμοποιούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ως μοχλό πίεσης για να αναγκάσουν τη χώρα να ανατρέψει τους ανεπαρκείς κανόνες της αγοράς. «Βλέπουν την κατάσταση πολύ δογματικά. Είναι αλήθεια ότι οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν. Το σύστημα βρίσκεται σε σημείο καμπής. Όμως, αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο», ανέφερε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ επεσήμανε πως η κρίση που βιώνει σήμερα ο τομέας της ενέργειας αποτελεί μια πρόγευση του τι μπορεί να συμβεί στη χώρα εάν φύγει από το ευρώ. «Αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να πληρώσει για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εισάγει, θα αναγκαστεί να εξαρτηθεί από τον άνθρακα, την υδροηλεκτρική παραγωγή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες όμως καλύπτουν μόλις το ήμισυ της ζήτησης ηλεκτρισμού στη χώρα. Αν η κατάσταση φτάσει μέχρι εκεί, τότε σίγουρα θα υπάρξουν ελλείψεις ηλεκτρισμού», τόνισε.
voria.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!