tromaktiko: Να ζυγίζομαι όταν κάνω δίαιτα ή όχι;

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Να ζυγίζομαι όταν κάνω δίαιτα ή όχι;



Το βάρος μας είναι ένας δείκτης υγείας. To υπερβολικό βάρος σώματος αλλά και ιδιαίτερα χαμηλό βάρος σχετίζονται με... πολλές διαταραχές και με σοβαρά προβλήματα υγείας. Να ζυγίζομαι όταν κάνω δίαιτα ή οχι; Η ζυγαριά του σπιτιού μου είναι η κατάλληλη;

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο Life2day.gr η Βιργινία Παπαεμμανουηλ – Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSC 
επιστημονική υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, οταν γνωρίζουμε το ακριβές βάρος μας και εφόσον αυτό είναι εκτός φυσιολογικών ορίων (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) κάνουμε έγκαιρα τις απαραίτητες τροποποιήσεις στη διατροφή μας και μπορούμε να το επαναφέρουμε σε φυσιολογικά επίπεδα. Με το ζύγισμα βλέπουμε άμεσα το αποτέλεσμα που έχει κάθε τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών μας αλλά και το πώς επιδρά η διαφοροποίηση της φυσικής δραστηριότητας στο βάρος μας. Η απώλεια βάρους … μας ενθουσιάζει! Δίνει ώθηση να συνεχίσουμε την προσπάθεια όταν ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα διατροφής . Η πρόσληψη βάρους…μας προειδοποιεί !Χτυπάει το «καμπανάκι» και μας αποτρέπει από περαιτέρω αύξηση βάρους. Η ζυγαριά μας υπενθυμίζει το στόχο μας.

ΟΧΙ

Το καθόλου ζύγισμα δεν ωφελεί τη διαδικασία ελέγχου βάρους μας. Τα περιττά κιλά συσσωρεύονται συνήθως ύπουλα και «αθόρυβα» και μπορεί να βρεθούμε με αρκετά κιλά παραπάνω από το φυσιολογικό και να μην το έχουμε αντιληφθεί.Όταν ζυγιζόμαστε καθημερινά υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί εμμονή με το βάρος και σε κάθε διαφοροποίηση του να γεμίζουμε με άγχος!

Μια δίαιτα βασισμένη στο καθημερινό ζύγισμα και στα αποτελέσματά του, ενδέχεται να είναι εντελώς παραπλανητική. Η κατάσταση υδάτωσης αλλάζει από ώρα σε ώρα καθημερινά με αποτέλεσμα ταχύτατες και απρόβλεπτες αυξομειώσεις βάρους οι οποίες πολλές φορές οδηγούν σε λάθος συμπέρασμα! Όταν λοιπόν ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα διατροφής και παρόλο την προσπάθεια δεν υπάρχει αποτέλεσμα στη ζυγαριά απογοητευόμαστε και είναι πιθανό να εγκαταλείψουμε πρόωρα την προσπάθεια.

Οι μεταβολές βάρους εξαρτώνται επίσης από πολλούς παράγοντες. Η κατανάλωση αλατιού, το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο στις γυναίκες, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε ένα γεύμα, η κακή ενυδάτωση μεταβάλουν φαινομενικά τα κιλά.

Συμπέρασμα:

Το υπερβολικό ζύγισμα βλάπτει τόσο όσο βλάπτει το καθόλου ζύγισμα! Σταματήστε να ζυγίζεστε σε διαφορετικές ζυγαριές …του φαρμακοποιού, του σπιτιού, του φίλου, του διαιτολόγου και όλων των συγγενών! Αρκεστείτε σε μία εβδομαδιαία μέτρηση στην ίδια ζυγαριά κάτω από τις ίδιες συνθήκες (ιδανικά χωρίς ρούχα, νηστική, συγκεκριμένη μέρα και πρωινή ώρα ) και καταγράψτε τις μεταβολές σας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!