tromaktiko: Άπλωσαν ελαιοπυρήνα στο λιμάνι Λάρνακας

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Άπλωσαν ελαιοπυρήνα στο λιμάνι Λάρνακας



Δραματική και ανυπόφορη είναι η κατάσταση στην πόλη της Λάρνακας μετά την απόφαση των λιμενικών αρχών να επιτρέψουν την έκθεση ελαιοπυρήνα ...
(υπόλειμμα της ελιάς από τη διεργασία παραγωγής λαδιού), εντός του λιμανιού για να στεγνώσει. Μια απερίσκεπτη πράξη που έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρη η πόλη να βρομίσει στην κυριολεξία.

Χθες, μία ημέρα μετά το περιστατικό, πήραν στην κυριολεξία φωτιά τα τηλέφωνα του Κέντρου Ελέγχου Μηνυμάτων της Α.Δ. Λάρνακας και της εισόδου του Λιμανιού Λάρνακας από την οργή και την αγανάκτηση εκατοντάδων πολιτών.

Διαμαρτύρονταν για την «μπόχα» και τη δυσωδία που προκάλεσε η αναγκαστική εκφόρτωση 3.000 τόνων ελαιοπυρήνα στη δυτική προκυμαία του λιμανιού της Λάρνακας. Μια πράξη που προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών, από την οσμή του ελαιοπυρήνα σε απόσταση χιλιομέτρων. Ο αναπληρωτής λιμενάρχης, Γιώργος Μουσουλιώτης, δήλωσε ότι το φορτίο του ελαιοπυρήνα που εκφορτώθηκε την Παρασκευή θα φορτωθεί και πάλιν στο πλοίο τη Δευτέρα το πρωί και θα μεταφερθεί εκτός Κύπρου.

Σύμφωνα με τις Αρχές του λιμανιού, το φορτίο μεταφέρθηκε από διάφορα ελαιοτριβεία της Κύπρου στο λιμάνι της Λάρνακας και φορτώθηκε σε πλοίο με προορισμό την Πολωνία, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Συνολικά φορτώθηκαν στο πλοίο 3.000 τόνοι ελαιοπυρήνα από τους λιμενεργάτες αχθοφόρους που εργάστηκαν για το σκοπό αυτό. Όπως λέγεται φορτώθηκε με θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου. Στο πλοίο ανησύχησαν όταν η θερμοκρασία του φορτίου ανέβηκε στους 60 βαθμούς. Νομιζόμενοι ότι θα υπάρξει ανάφλεξη του ελαιοπυρήνα άρχισαν να τον καταβρέχουν με νερό…

Αυτό προκάλεσε μεγαλύτερο πρόβλημα διότι το φορτίο έγινε λάσπη. Αποτέλεσμα να διαταχθεί η εκφόρτωσή του στη δυτική προκυμαία του λιμανιού της Λάρνακας για να στεγνώσει. Η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τη Δευτέρα.

Βουλευτές που πήγαν επί τόπου διερωτήθηκαν γιατί το πλοίο δεν κατέπλευσε στο λιμάνι του Βασιλικού όπως συμβαίνει με όλα τα οχληρά προϊόντα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι 40 με 50 χιλιάδες τόνοι ελαιοπυρήνα θα εξαχθούν, από την ελεύθερη Κύπρο, τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι ο ελαιοπυρήνας ως απόβλητο δεν είναι επικίνδυνο, αλλά ο εξαγωγέας είναι υποχρεωμένος να υποβάλει έντυπο στο Τμήμα Περιβάλλοντος προτού προχωρήσει στην εξαγωγή.

Η ανεξέλεγκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε, ωστόσο, δεν τιμά κανένα και θα πρέπει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να διερευνήσει τα έντονα παράπονα για οχληρία, κυρίως από πρόσωπα των οποίων οι οικίες τους γειτνιάζουν με το λιμάνι.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!