νεόδμητα έχει διπλασιαστεί, προκύπτει από έρευνα της Διαμερισματικής Υπηρεσίας Πληροφόρησης για την Κατοικία (Adil 75).
«Πιο καλός κόσμος» μπορεί ν' αγοράσει σήμερα στο Παρίσι, υποστήριξε ο Ρενέ Ντουτρέ, πρόεδρος της Adil 75 και οικολόγος βουλευτής, σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Φιγκαρό.
Η έκθεση της Adil αποκαλύπτει πως «στο Παρίσι οι τιμές των ακινήτων έχουν πολλαπλασιαστεί επί τρία σε μία δεκαετία» (επί 2,8 συγκεκριμένα) στα παλαιά ακίνητα.
Όσον αφορά τον τομέα των νεόδμητων (που είναι πολύ λιγότερα στο Παρίσι) «η αύξηση είναι λιγότερο εξωφρενική: το 2001 ένα νέο διαμέρισμα στο Παρίσι κόστιζε 4.730 ευρώ/μ2έναντι 10.490 ευρώ/μ2 δέκα χρόνια αργότερα, δηλ. μία αύξηση κατά 122%», προκύπτει από την μελέτη.
«Οι νέοι ιδιοκτήτες στο Παρίσι βαίνουν προς εξαφάνιση», τονίζεται στην έκθεση, καθώς τα δάνεια με μηδενικό επιτόκιο αφορούν πλέον μόνον αγορά νεόδμητης κατοικίας. Το Παρίσι γίνεται θύμα της ίδιας του της γεωγραφίας, καθώς περικλείεται από τις περιφερειακές οδικές αρτηρίες που καθιστούν δυσχερή την νέα οικοδομική δραστηριότητα.
Παρά τη δυσκολία τούτη, «συνολικά την τελευταία δεκαετία 32.240 κατοικίες έχουν κατασκευαστεί, από τις οποίες σημαντικό τμήμα αποτελούν οι κατοικίες των κοινωνικών προγραμμάτων στέγασης», τονίζεται στην έκθεση.
«Το προφίλ του σημερινού αγοραστή είναι ο εργένης, ή ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά», τονίζει ο Ντουτρέ.
Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της διατίμησης των ενοικίων, «διότι εάν περιορίσουμε την κερδοφορία στα μισθώματα αυτό θα έχει αντίκτυπο στον μεσιτικό τομέα».
Η υπουργός Κατοικίας Σεσίλ Ντιφλό προσανατολίζεται στην θέσπιση ενός διατάγματος που θα εμποδίζει την αύξηση του μισθώματος σε κάθε νέα ενοικίαση του διαμερίσματος.