tromaktiko: Κομισιόν: Σιγή ιχθύος για την απογραφή στα κατεχόμενα

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Κομισιόν: Σιγή ιχθύος για την απογραφή στα κατεχόμενα



Από τις 27 Ιανουαρίου 2012 που ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Στέφαν Φούλε δήλωνε από το Στρασβούργο, σε γραπτή του απάντηση , προς την Κύπρια Ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ότι...
“η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει την ποιότητα των αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού της 4ης Δεκεμβρίου 2011 στην κατεχόμενη Κύπρο” μέχρι και σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφύγει επιμελώς να διατυπώσει κάποιο σχόλιο, για την ποιότητα και την ακρίβεια των αποτελεσμάτων αυτής της απογραφής.

Δύο μήνες μετά, σε μία προφανή προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών της Κομισιόν γι` αυτό το θέμα, ο ίδιος Επίτροπος δήλωνε γραπτώς, στις 9 Φεβρουαρίου 2012, στον Κύπριο ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου ότι :

“Μετά από αίτημα των Ηνωμένων Εθνών, η Επιτροπή συμφώνησε να παράσχει συνδρομή μέσω του μηχανισμού TAIEX με πέντε εθνικούς εμπειρογνώμονες σε διεθνή θέματα για την ενίσχυση της ομάδας Ηνωμένων Εθνών που παρακολούθησε την απογραφή της 4ης Δεκεμβρίου 2011.”

Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, ωστόσο, συνεπικουρούμενοι κι` από άλλους συναδέλφους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν θέσει, από το 2010, με ερωτήσεις τους, το θέμα της παράνομης αυτής απογραφής, που πραγματοποιήθηκε από ένα παράνομο καθεστώς, στην κατεχόμενη από τις τούρκικες ένοπλες δυνάμεις πλευρά της Κύπρου.

Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την αλληλογραφία, μεταξύ ευρωβουλευτών και αρμοδίων κοινοτικών επιτρόπων προκύπτει ότι:

* Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που διεξήχθη στις 4 Δεκεμβρίου 2011, ο πληθυσμός των κατεχόμενων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέρχεται σε 294. 906 άτομα, με το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας να είναι η πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων.

Στα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνονται όλοι όσοι κατοικούν εντός των δήθεν «συνόρων» του αποσχισθέντος καθεστώτος την ημέρα που διεξήχθη η απογραφή.

- Ο τουρκοκυπριακός Τύπος, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αναφέρθηκε στην απογραφή και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Κάτω από τον τίτλο «Αριθμοί που προκαλούν γέλια», η εφημερίδα Kibrisli αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της απογραφής διαφέρουν από τα αποτελέσματα που παρατηρούνται στους δρόμους της κατεχόμενης Κύπρου. Η εφημερίδα Halkin Sesi αναφέρει ότι «Δεν είμαστε ούτε 300.000!», ενώ η Bakis ότι «Ο πληθυσμός της ΤΔΒΚ ανέρχεται σε 294.906 κατοίκους». Επιπροσθέτως, ο Mehmet Cakici, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (TDP), δήλωσε ότι δεν ήταν δυνατόν να συναχθεί ακριβής αριθμός από μια απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε με πρωτόγονες μεθόδους.




- Μέσω της παράνομης και αφερέγγυας αυτής απογραφής, η Τουρκία επιχειρεί την νομιμοποίηση της αλλοίωσης που έχει επιφέρει, μέσω των εποικισμών, στο δημογραφικό χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας, κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης, μετακίνησε κατά τρόπο συστηματικό χιλιάδες πολίτες της στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Έτσι η τουρκοκυπριακή κοινότητα μετατράπηκε σε μειονότητα. Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν επιβεβαιωθεί επίσης πριν από αρκετά χρόνια στην έκθεση του κ. Jaakkο Laaksο με τίτλο «Αποικισμός με Τούρκους εποίκους του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου» η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας εξ ονόματος του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Μάιο του 2003 (έγγρ.9799).

Σιγή ιχθύος

Παρ` όλα αυτά, η Κομισιόν αρνείται επισήμως να απαντήσει, σε γραπτές ερωτήσεις κυπρίων, ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών, σχετικά με το αν:

1. Αναγνωρίζει τα αποτελέσματα αυτής της παράνομης απογραφής πληθυσμού, η οποία πραγματοποιήθηκε από ένα παράνομο καθεστώς στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού;

2. Σκοπεύει να υιοθετήσει μια πιο αποφασιστική στάση με στόχο να σταματήσει την παράνομη εγκατάσταση εποίκων από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο;

3. Θα πάψει να διατηρεί τόσο παθητική στάση και να παραμένει απλός παρατηρητής, τη στιγμή που η εθνοκάθαρση στην κατεχόμενη Κύπρο έχει αλλάξει δραματικά τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού κατά τη διάρκεια των τελευταίων 37 ετών;

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!