Αιτία η έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού που θα έχει την ευθύνη της φύλαξης του χώρου και που τίθεται ως βασική προϋπόθεση τόσο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης που έχει την ευθύνη των ανασκαφών όσο και από το Σύλλογο Ξεναγών.
Αυτό έγινε αντιληπτό και από το δήμο αλλά και από τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων της περιοχής που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση, που περιλάμβανε επίσκεψη στο χώρο και καταγραφή των απαραίτητων θεμάτων, έτσι συμφωνήθηκε να μπορεί να είναι ανοιχτός ο περιβάλλων χώρος για να μπορεί ο επισκέπτης να κάνει βόλτα, όχι όμως και οι τομείς της ανασκαφής.
Στόχος είναι η πρόσληψη μόνιμου και κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού και η προσπάθεια από όλους τους φορείς για την ολοκλήρωση του μουσείου αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας του χρόνου τον Μάρτιο, ώστε να μπορέσει να είναι επισκέψιμο τόσο το Μουσείο όσο και όλοι οι τομείς του αρχαιολογικού χώρου με ενιαίο εισιτήριο από την αρχή της ερχόμενης τουριστικής περιόδου.
«Οι φύλακες του χώρου θα πρέπει να έχουν ειδικά προσόντα, τα οποία δεν καλύπτονται από τους τέσσερις φύλακες που έχουν προσληφθεί από το δήμο μέσω του προγράμματος Κατσέλη. Θα πρέπει να έχουν ειδική εκπαίδευση από τους αρχαιολόγους, να κάνουν μαθήματα πυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών, να έχουν σχετική προϋπηρεσία, να έχουν το στοιχείο της εντοπιότητας για να γνωρίζουν καλά το χώρο, όπως γίνεται στους αρχαιολογικούς χώρους των Δελφών ή της Αρχαίας Ολυμπίας», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Σταμπολίδης, υπεύθυνος της ανασκαφής της Νεκρόπολης, μετά τη χθεσινή συνάντηση.
Η έναρξη επισκεψιμότητας του χώρου πρέπει να ξεκινήσει σωστά ή αλλιώς καθόλου, σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας πως και ο Σύλλογος Ξεναγών Κρήτης έχει κάνει συγκεκριμένες παρατηρήσεις για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο χώρος – με καθαριότητα, φύλαξη και εκπαιδευμένο προσωπικό – για να μπορεί να είναι αξιοπρεπής.
Έτσι το άνοιγμα του χώρου μετατίθεται για την ερχόμενη άνοιξη, οπότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες στο μουσείο αρχαιολογικού χώρου, σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογράψει ο εργολάβος, και θα πρέπει και το Ταμείο Αρχαιολογικών πόρων με το υπουργείο να αποφασίσουν αν θα υπάρχει ενιαίο εισιτήριο.
«Από τώρα πρέπει να κάνουμε συντονισμένες ενέργειες όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να το δούμε σοβαρά, να συμβάλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε στην ολοκλήρωση του έργου στην ώρα του και να μην ανοίξει δειλά ο χώρος αλλά κανονικά».
Ανοικτός ο χώρος εκτός των ανασκαφών
Άμεσα θα μπορεί να είναι επισκέψιμος ο χώρος της Αρχαίας Ελεύθερνας, εκτός των ανασκαφών, αφού καθαρίστηκε από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου που έχει την ευθύνη και θα μπορεί ο επισκέπτης δωρεάν να κάνει μια βόλτα στον περιβάλλοντα χώρο, χωρίς όμως να μπορεί να δει από κοντά τα σημεία των ανασκαφών, αφού δεν υπάρχει φύλαξη. Αυτό σημειώνει η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, Πέπη Μπιρλιράκη Μαμαλάκη, τονίζοντας πως ο δήμος κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει από πλευράς υποδομών.
Βασική προϋπόθεση για να ανοίξει η Αρχαία Ελεύθερνα του χρόνου, τονίζει και η κα Μπιρλιράκη, είναι η πρόσληψη μόνιμου και εκπαιδευμένου προσωπικού και γι’ αυτό θα πρέπει το υπουργείο να ασχοληθεί με το θέμα έγκαιρα για να μη χαθεί και η ερχόμενη χρονιά.
erroso.blogspot.com