tromaktiko: Πόσο κινδυνεύετε από τη λακ και τα βερνίκια νυχιών;

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Πόσο κινδυνεύετε από τη λακ και τα βερνίκια νυχιών;



Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν βερνίκια νυχιών και λακ ίσως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν….
διαβήτη.

Πολλά προϊόντα προσωπικής περιποίησης περιέχουν φθαλικές ενώσεις που μιμούνται τις ορμόνες του σώματος. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αλόγιστα προϊόντα τεχνικού μαυρίσματος, λακ, βερνίκια νυχιών και άλλα προϊόντα περιποίησης, αντιμετωπίζουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα από το νοσοκομείο Brigham και το νοσοκομείο γυναικών στη Βοστόνη, διαπίστωσαν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των φθαλικών ενώσεων (δηλ. των χημικών που περιέχονται σε αυτά τα προϊόντα) και μεταβολικού συνδρόμου.

Συγκεκριμένα ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις αυτών των ενώσεων στον οργανισμό τους, αντιμετωπίζουν έως και διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, σε σχέση με τις γυναίκες που εμφάνιζαν μικρότερες συγκεντρώσεις στο αίμα τους.

Ανακάλυψαν επίσης ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των υψηλών συγκεντρώσεων των φθαλικών ενώσεων στις γυναίκες και στην αντίσταση στην ινσουλίνη που αποτελεί συχνά μια πρόδρομη κατάσταση του διαβήτη τύπου 2.

Οι φθαλάτες (ή φθαλικές ενώσεις) αποτελούν μια ομάδα χημικών που έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο καιπεριέχονται σε αρκετά προϊόντα προσωπικής φροντίδας , όπως σαπούνια, σαμπουάν, βερνίκια νυχιών, λακ κ.α. Επίσης βρίσκονται σε πολλά πλαστικά και συσκευασίες. Τα συγκεκριμένα χημικά μιμούνται τις ανθρώπινες ορμόνες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 2.350 των αμερικανίδων ηλικίας 20 έως 80 που συμμετείχαν σε έρευνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Διατροφής που διενεργήθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το διάστημα μεταξύ 2001 και 2008. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και έδωσαν δείγματα ούρων, ενώ 217 ανέφεραν ότι είχαν διαβήτη.

Όπως προέκυψε από την έρευνα οι γυναίκες που συγκέντρωναν υψηλότερα επίπεδα δύο χημικών ουσιών (mono-benzyl phthalate και mono-isobutyl phthalate ) στα δείγματα ούρων τους, αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο να έχουν διαβήτη σε σχέση με όσες είχαν χαμηλότερα επίπεδα αυτών των ουσιών.

Οι γυναίκες με μετρίως υψηλά επίπεδα δύο άλλων φθαλικών ενώσεων (mono-n-butyl phthalate and di-2-ethylhexyl phthalate) εμφάνιζαν περίπου 70 % αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη. Τα ευρήματα αυτά δεν διαφοροποιήθηκαν όταν ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως λ.χ. η κακή διατροφή.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!