tromaktiko: «Μαύρη τρύπα» 2,23 δισ. ευρώ στα έσοδα 7μήνου

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

«Μαύρη τρύπα» 2,23 δισ. ευρώ στα έσοδα 7μήνου



Στα 13,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο επτάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε... στα 3,07 δισ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, η μαύρη τρύπα ανέρχεται στα 2,23 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προυπολογισμού ανήλθαν στα 25,84 δισ. και οι δαπάνες στα 40,84 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η υστέρηση των εσόδων οφείλεται πρωτίστως στην υστέρηση των εισπράξεων φόρου εισοδήματος (κατά 1,255 δισ. ευρώ) κυρίως λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012. Οφείλεται επίσης και στις μειωμένες εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 537 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης, καθώς και στην υστέρηση των εισπράξεων από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών και λοιπών άμεσων φόρων.

Τμήμα της υστέρησης των εσόδων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, καλύφθηκε από τις εισπράξεις των τελών κυκλοφορίας οχημάτων, τις εισπράξεις από φόρους στην περιουσία, καθώς και από τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 40,847 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,420 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (45,267 δισ. ευρώ). Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την εξέλιξη αυτήν τόσο στον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες κατά 2,443 δισ. ευρώ όσο και στην μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,977 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Ιούλιο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 3,155 δισ. ευρώ. Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (1.983 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (207 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (160 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από το στόχο) σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
agelioforos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!