Η Ριμσά Μασίχ συνελήφθη τον περασμένο μήνα σε χριστιανική περιοχή της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ εν μέσω οργισμένων αντιδράσεων από πλήθος που ζητούσε να τιμωρηθεί χωρίς ωστόσο να έχει γίνει σαφές αν έκαψε σελίδες από το Κοράνι ή αν βρέθηκε να κρατάει σακούλα που περιείχε κομμένες σελίδες.
Η σύλληψη του κοριτσιού, που θεωρείται ότι πάσχει από σύνδρομο Ντάουν, προκάλεσε την οργή θρησκευτικών και άλλων οργανώσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ζωή της ενδεχομένως να κινδυνεύει αν επιστρέψει στο χωριό της μετά την αποφυλάκισή της.
Οι πακιστανικοί νόμοι εναντίον της βλασφημίας είναι εξαιρετικά αυστηροί καθώς προβλέπουν την επιβολή έως και της ποινής του θανάτου σε όποιον προσβάλλει το Ισλάμ.
Ορισμένες φορές οι κατηγορούμενοι δολοφονούνται από μέλη της ίδιας τους της κοινότητας ακόμη κι αν έχουν αθωωθεί από τα δικαστήρια.
Η Ριμσά βρισκόταν υπό κράτηση επί τρεις εβδομάδες. Προηγούμενα αιτήματα του δικηγόρου της να αφεθεί ελεύθερη απορρίφθηκαν εξαιτίας των νομικών αντιρρήσεων που προέβαλε ο δικηγόρος του ενάγοντος αλλά και εξαιτίας απεργίας των δικηγόρων.
Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου η αστυνομία συνέλαβε τον ιμάμη Χαλίντ Τζαντούν Κισχτί με την υποψία της κατασκευής ψευδών στοιχείων για την παγίδευση της μικρής χριστιανής. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας συνελήφθη όταν μάρτυρες υποστήριξαν πως ο ίδιος έσκισε σελίδες από αντίτυπο του Κορανίου και τις τοποθέτησε στην τσάντα της μικρής. Ο ίδιος αρνείται αυτή την κατηγορία.
Πολλοί ισλαμιστές ηγέτες στο Πακιστάν έχουν εκφράσει την οργή τους για την σύλληψη του κοριτσιού, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για αναθεώρηση του νόμου εναντίον της βλασφημίας.
Οι χριστιανοί αποτελούν μια από τις πολυπληθέστερες μειονότητες στο Πακιστάν, μια κατά κύριο λόγο μουσουλμανική χώρα περίπου 180 εκατομμυρίων κατοίκων.