Αν αναρωτιέσαι γιατί δεν σε πλησιάζει κανείς σε ακτίνα μικρότερη των 2 μέτρων, μάλλον κάποιος λόγος θα υπάρχει. Οι δύσοσμες αναθυμιάσεις που βγαίνουν από το στόμα αφορούν πάντα τους άλλους και ποτέ εμάς: κατάρα και ευλογία ταυτόχρονα!
Ωστόσο, η κακή αναπνοή μπορεί να σκοτώσει κυριολεκτικά τις κοινωνικές συναναστροφές και να υπονομεύσει ανεπανόρθωτα τη γοητεία.
Αντί βέβαια να περιμένεις τον καλοθελητή, μάθε τι να κάνεις για να απαλλαγείς από την ύπουλη αυτή κατάσταση.
Βεβαιώσου ότι «πάσχεις». Κάνε ένα γρήγορο τεστ για να δεις αν πράγματι μυρίζει το στόμα σου: φέρε στη μύτη σου το οδοντικό νήμα που μόλις χρησιμοποίησες ή γλείψε μια καθαρή γάζα και μύρισέ τη. Ωραία, τώρα που είσαι σίγουρος ότι το στόμα σου μυρίζει, ας αποκλείσουμε την τυχαιότητα. Και τέτοια είναι το σκορδοστούμπι που μόλις κατανάλωσες ή το ψάρι που έφαγες πριν από λίγο. Είναι φυσιολογικό να μυρίζει το στόμα σου όταν καταναλώνεις δύσοσμες τροφές: ο κανόνας λέει ότι αν η δυσάρεστη μυρωδιά μπει στο στόμα σου, τότε πιθανότατα θα ξαναβγεί. Αυτό ωστόσο λύνεται εύκολα και δεν σημαίνει ότι πάσχεις από κακοσμία στόματος, γιατί η άσχημη οσμή προέρχεται από το στομάχι ή τους πνεύμονες και δεν πηγάζει από το στόμα.
Βεβαιώσου ότι δεν πάσχεις. Η κακοσμία του στόματος μπορεί να είναι δείκτης ότι κάτι δεν πάει καλά στη στοματική κοιλότητα, όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα, τα αποστήματα, η ξηροστομία κ.λπ. Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο θα αποκλείσει παθολογικούς παράγοντες και θα μας επιτρέψει επιτέλους να ασχοληθούμε απερίσπαστα με το χνώτο σου και τι κάνεις λάθος!
Βρόμικο στόμα. Σωστά! Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων το στόμα μυρίζει εξαιτίας των βακτηρίων που σχηματίζονται εντός της κοιλότητας. Τόσο τα ίδια τα μικρόβια που κατασκηνώνουν στο στόμα όσο και τα υπολείμματα τροφών που ξεμένουν -παρά το μεθοδικό βούρτσισμα που ορκίζεσαι ότι κάνεις μετά από κάθε γεύμα(!)-, δημιουργούν χημικές ενώσεις που αναδίδουν «πλούσιες» μυρωδιές…
Η λύση του δράματος. Τη λέμε «στοματική υγιεινή» και μας χαρίζει φρέσκια αναπνοή. Υποχρεωτικό βούρτσισμα των δοντιών και χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (και απαραίτητα έπειτα από κάθε γεύμα που δεν φημίζεται για την ευχάριστη μυρωδιά του!), με σχολαστικό καθαρισμό της γλώσσας, καθώς είναι ο δούρειος ίππος των μικροβίων του στόματος. Ιδιαίτερα το πάνω και πίσω μέρος της γλώσσας είναι η παιδική χαρά των βακτηρίων κι αν δεν καθαριστεί καλά, δεν θα ξεμπερδέψεις με τη δυσοσμία. Το στοματικό διάλυμα θα βοηθήσει, αλλά δεν θα θεραπεύσει το πρόβλημα. Το ίδιο και οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη ή οι καραμέλες μέντας.
Πρόσθετα μέτρα. Υπάρχουν και μερικά ακόμα πραγματάκια που μπορείς να κάνεις για καθαρή αναπνοή:
Να πίνεις υγρά σε τακτά χρονικά διαστήματα για να παραμένει το στόμα σου πάντα ενυδατωμένο, όπως νερό, τσάι και χυμούς. Ο καφές πιθανότατα θα οξύνει το πρόβλημα. Να πλένεις τα δόντια σου όταν καταναλώνεις γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και ψάρι. Να εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή υδατάνθρακες, όπως δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Να τρως πρωινό για να ενεργοποιήσεις το σάλιο σου, που είναι το φυσικό καθαριστικό του στόματος, άρα και το φάρμακο για την πρωινή κακοσμία. Ένα μήλο είναι ό,τι πρέπει. Να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρο για καθαρισμό δύο φορές τον χρόνο.
medicalnews.gr