Ακίνητη περιουσία: Το όνειρο που κατέληξε σε εφιάλτη...
Σε σαράντα ανέρχονται οι φόροι, τα τέλη και οι εισφορές που έχουν ήδη επιβληθεί στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία, ενώ από τις αρχές του 2013 έρχονται έξι νέοι φόροι, μαζί με επτά υποχρεωτικές επιθεωρήσεις- πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην …τσέπη.
Οι ζοφερές επιπτώσεις που έχουν επέλθει στο χώρο των ακινήτων από την φορολογική επιδρομή των τελευταίων χρόνων, έχουν πλήξει καίρια την αγορά των ακινήτων, με την επαγγελματική στέγη να είναι στα …αζήτητα και τους ιδιοκτήτες να χάνουν ακόμα ενοίκια εφόσον οι καθυστερήσεις εξόφλησης ξεπερνούν το 6μηνο!
Το δυσμενές τοπίο στην αγορά των ακινήτων περιγράφηκε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Νέα Φορολογικά Μέτρα: Η ιδιοκτησία στο απόσπασμα», που πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας, το μεσημέρι της Κυριακής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Forum Ανάπτυξης 2012 – 15ο Money Show Πάτρας, που φιλοξενείται στο ξενοδοχείο «Αστήρ».
«Η φορολογική επιδρομή απαξιώνει την ιδιωτική ακίνητη περιουσία που είναι σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδος. Δεν είναι απλώς λάθος, αλλά έγκλημα!», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων, δικηγόρος Αθηνών, Στράτος Παραδιάς, απαριθμώντας τους έξι νέους φόρους - φωτιά που θα επιβληθούν από τη νέα χρονιά.
Πρόκειται για:
1) τον «Σούπερ ΦΑΠ» με ετήσια δημοσιονομική απόδοση ύψους 3 δις ευρώ,
2) αυτοτελής φορολόγηση μισθωμάτων από το πρώτο ευρώ,
3) τέλος ακίνητης περιουσίας σε ιδιοκτήτες που βρίσκονται σε υπερχρεωμένους δήμους,
4) κατάργηση αφορολογήτου σε γονικές παροχές – δωρεές- κληρονομιές,
5) κατάργηση αφορολογήτου στην αγορά πρώτης κατοικίας,
6) αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αντί για εκτεταμένη μείωσή τους.
Εκτός αυτών, παρουσίασε λεπτομερώς τις νέες υποχρεώσεις που προκύπτουν για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι υποχρεώνονται να έχουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, να γίνονται επιθεωρήσεις π.χ. στους λέβητες και τα κλιμακοστάσια, ασφαλείας των ανελκυστήρων, των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, ενώ θα πρέπει να αποκτήσουν ηλεκτρονική «ταυτότητα» τα κτίρια. «Πρόκειται για το πιο σκληρό μέτρο που θα ισχύει μέσα από τους πολλαπλούς και περιοδικούς ελέγχους από διαφορετικούς κλάδους για τις επιθεωρήσεις των κτιρίων», συμπλήρωσε ο κ. Παραδιάς.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας, Κυριακή Αθανασιάδη, περιέγραψε τη σημερινή πραγματικότητα στην Αχαΐα λέγοντας πως «οι περισσότεροι ενοικιαστές οφείλουν ενοίκια 6-12 μηνών και πολλές φορές όταν τους ενοχλήσεις εγκαταλείπουν τα ακίνητα, αφήνοντας απλήρωτα κοινόχρηστα, λογαριασμούς ΔΕΗ, ΔΕΥΑΠ και το κλειδάκι στο πατάκι της πόρτας!» Παράλληλα, τόνισε ότι οι ενοικιαστές κάθε 6μηνο ζητούν μείωση του ενοικίου, όταν τα περισσότερα ακίνητα είναι κενά και αδιάθετα, ενώ οι ιδιοκτήτες έχουν χάσει τη δουλειά τους ή ο μισθός τους έχει συρρικνωθεί απειλητικά, με αποτέλεσμα να μην έχουν κανένα εισόδημα από τα ακίνητά τους.
«Το αρνητικό κλίμα που καλλιεργείται στην αγορά, η φορολαίλαπα στα ακίνητα, το κλείσιμο στη στρόφιγγα της χρηματοδότησης από τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν οδηγήσει και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω νέκρωση την αγορά των ακινήτων και στον αφανισμό της ιδιοκτησίας και των κατόχων της», είπε η κυρία Αθανασιάδη και πρότεινε μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για να αναθερμανθεί η αγορά των ακινήτων.
Ο τέως αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση, παραδέχθηκε πως κατ’ επιταγή της τρόικας η φορολόγηση των ακινήτων αποτελεί πηγή είσπραξης δημοσίων εσόδων, κάτι που είναι «τραγελαφικό» όπως χαρακτηριστικά είπε και κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση προς ανακούφιση των ιδιοκτητών. Ειδικότερα, είπε πως για την πρώτη, τη δεύτερη και την παραθεριστική κατοικία δεν θα πρέπει να υπάρχει φόρος αλλά τέλος, το οποίο να διαμορφώνεται βάσει κριτηρίων, και να καταβάλλεται στο Δήμο και όχι στο Δημόσιο. Το όφελος θα είναι να πάψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και με τα έσοδα αυτά θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες τους οι δήμοι, σημειώνοντας με νόημα ότι έτσι δεν θα υπήρχαν ζητήματα με απολύσεις συμβασιούχων και υπόλογος θα ήταν ο Δήμαρχος.
Πρότεινε επίσης να αποφορολογηθούν οι κατεδαφίσεις, κάτι που θα αποτελέσει κίνητρο για την οικοδομική δραστηριότητα η οποία βρίσκεται σε μαρασμό και να υποδιπλασιαστεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος είναι πολύ υψηλός.
Ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε μερίδα ακροατών που του καταλόγισαν ότι ο ίδιος ψήφισε τα σκληρά μέτρα, είπε: «Ψήφισα τα μέτρα, διότι θεώρησα ότι η χώρα πρέπει να σωθεί αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό πρέπει να ισχύσει και σήμερα», τονίζοντας πως ο ίδιος προέβαλλε αντιστάσεις στην τρόικα σε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Γνωστοποίησε ότι φεύγοντας από το Υπουργείο άφησε ένα στικάκι με προτάσεις για σχέδιο νόμου σχετικά με την αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας καθώς επίσης για το θέμα των αυθαιρέτων στον αιγιαλό, με «ισοδύναμα μέτρα» που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων.
Σχολίασε δε πως «η χώρα δεν έχει σωθεί ακόμα. Δυστυχώς καθυστέρησε η καταβολή της δόσης, πρέπει να παραταθεί η δανειακή σύμβαση, η οποία όμως είναι παράταση περιορισμένης κυριαρχίας της χώρας και εγώ είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε αυτό», είπε με νόημα ο κ. Οικονόμου, και τόνισε πως λύση στη χώρα μας θα δοθεί εάν το 2014 βγούμε ξανά στις αγορές και αποχαιρετήσουμε τους δανειστές μας.
Ο κ. Παραδιάς απένειμε αναμνηστικό της ΠΟΜΙΔΑ στον κ. Οικονόμου, τονίζοντας πως κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπ. Οικονομικών, έλαβε αποφάσεις που περιφρούρησαν την ακίνητη ιδιοκτησία, όπως όταν πάγωσε την επιβολή του χαρατσιού στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, κ.α.
Σημαντικές απόψεις για το πώς θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία για να αποτελέσει ξανά την «ατμομηχανή της χώρας μετά την κρίση», κατέθεσε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Κωνσταντίνος Βλαχάκης, τονίζοντας πως θα πρέπει όλοι να αλλάξουμε νοοτροπία.
«Το ελληνικό ακίνητο έχει καταρρεύσει διότι έχει καταστεί σε κουμπαρά της δημόσιας πολιτικής και δεν υπηρετεί τον πολίτη» είπε χαρακτηριστικά, ενώ επέρριψε ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα που χορηγούσε αφειδώς δάνεια με αποτέλεσμα να φθάσουμε στο σημείο μηδέν. Πρότεινε, μεταξύ άλλων, να πάψει να φορολογείται το ακίνητο αλλά η απόδοσή του, καθώς επίσης μέσα από ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό να γίνει αξιοποίηση αστικών ακινήτων από τους Ευρωπαίους.
Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Νίκος Παπάκος, εξέφρασε από την πλευρά του την αντίρρησή του στην επιβολή φόρων με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, καταγγέλλοντας ότι «επιβλήθηκε το χαράτσι χωρίς τελικά να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις» και κατήγγειλε πως τα λάθη όπως οι τιμές ζώνης δεν έχουν ακόμα διορθωθεί από τους Δήμους, ενώ τόνισε πως η ΔΕΗ δεν κάνει βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πολλοί πολίτες.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων, έγινε ενημέρωση από τον κ. Παραδιά για εξειδικευμένα ζητήματα που αφορούν τα μέλη της Ένωσης και ακολούθησε ένας ζωντανός διάλογος από το πολυπληθές ακροατήριο.