Ήδη αρχίζουν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε 48 σχολικά κτίρια και σε δύο δημοτικά κτίρια (το πρώην δημαρχείο Τριανδρίας, στην οδό Ελευθερίας 24, και το Κτίριο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου στην οδό Μοναστηρίου 53 – 55).
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, είχε εξαρχής δηλώσει το ενδιαφέρον του δήμου στον τομέα αυτό της ενεργειακής στρατηγικής, τονίζοντας ότι στόχος της διοίκησης είναι έως το 2020 ο δήμος να παράγει το 20% της ενέργειας που καταναλώνει.
Ο προϋπολογισμός
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο προϋπολογισμός του έργου διαμορφώνεται στο ύψος των 1,65 εκατ. ευρώ και πρόκειται να καλυφθεί μέσω των εσόδων του δήμου Θεσσαλονίκης από τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν οι δημότες για ηλεκτροφωτισμό.
«Επιδίωξή μας είναι να καταστήσουμε τα δημοτικά κτίρια ενεργειακά αυτόνομα, επενδύοντας σε αυτόν τον τομέα είτε από τα έσοδα που προέρχονται από τα δημοτικά τέλη είτε από χρηματοδοτήσεις που θα πετύχουμε μέσω προγραμμάτων του ΥΠΕΚΑ», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.
Έσοδα 160.000 ευρώ
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί στους πρώτους μήνες του 2013. «Με την ολοκλήρωση του έργου ο δήμος Θεσσαλονίκης θα έχει ετήσια έσοδα της τάξης των 160.000 ευρώ», επισήμανε ο κ. Κουράκης. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επένδυση θα αποσβεστεί μέσα σε διάστημα οκτώ έως δέκα ετών.
«Επόμενος στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι να αντλήσει τις καλές πρακτικές από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, ώστε να πείσει τους πολίτες να συμμετάσχουν σε κοινοπρακτικά σχήματα, δημιουργώντας ενεργειακές γειτονιές, στις οποίες οι ίδιοι οι κάτοικοι θα είναι οι παραγωγοί, οι καταναλωτές και οι πωλητές της ηλεκτρικής ενέργειας», επισήμανε ο κ. Κουράκης.
agelioforos.gr