tromaktiko: Η Ελλάδα αποκτά και πάλι πρόσβαση στον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Η Ελλάδα αποκτά και πάλι πρόσβαση στον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ



Αίρεται ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT). Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται ως απότοκο της χθεσινής αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου από... τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's θα δέχεται και πάλι ως ενέχυρο ομόλογα εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης.

Στην πράξη, η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται ως εξής: Οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν και πάλι πρόσβαση στον φθηνότερο δανεισμό από την ΕΚΤ, εγκαταλείποντας έτσι τον «ακριβότερο μηχανισμό ρευστότητας» ELA που λειτουργούσε στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Υπολογίζεται ότι το επιτόκιο δανεισμού για τις τράπεζες από την ΕΚΤ είναι χαμηλότερο κατά περίπου 2% σε σχέση με εκείνο του μηχανισμού ΕLA. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο στις τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στο μεταξύ η αναβάθμιση προκάλεσε κλίμα ευφορίας και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στη δευτερογενή αγορά στο 11,75% και το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στο 10,32%.
kerdos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!