tromaktiko: Αμερικανοί γερουσιαστές διαμαρτύρονται για τα βασανιστήρια στην ταινία για τον Μπιν Λάντεν

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Αμερικανοί γερουσιαστές διαμαρτύρονται για τα βασανιστήρια στην ταινία για τον Μπιν Λάντεν



Αμερικανοί γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Sony Pictures Entertainment για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι ταινία για τον Μπιν Λάντεν που σαρώνει τα κινηματογραφικά βραβεία αφήνει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ οδηγήθηκαν... στην ανακάλυψη του κρησφύγετου του ηγέτη της Αλ Κάιντα, χρησιμοποιώντας βασανιστήρια.

«Αυτό είναι ανακριβές» αναφέρει η επιστολή.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές τονίζουν ότι το δράμα της Κάθριν Μπιγκελόου, Zero Dark Thirty, «διαιωνίζει τον μύθο ότι τα βασανιστήρια είναι αποτελεσματικά».

Σε ανακοίνωσή της, η σκηνοθέτιδα, Κάθριν Μπίγκελοου, αναφέρει ότι η ταινία δείχνει «μια ποικιλία από αμφιλεγόμενες πρακτικές και μεθόδους των υπηρεσιών πληροφοριών».

Η ίδια και ο σεναριογράφος της ταινίας Μαρκ Μπόουλ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει μία μέθοδος που να θεωρείται υπεύθυνη για την ανακάλυψη του Μπιν Λάντεν.

Την επιστολή υπογράφουν ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον ΜακΚέιν, η Ντάιαν Φάινσταϊν και ο Καρλ Λέβιν.

«Το βασικό πρόβλημα της ταινίας είναι ότι ο κόσμος που θα δει το Zero Dark Thirty θα πιστέψει ότι τα γεγονότα που περιγράφει η ταινία είναι πραγματικά» αναφέρουν οι γερουσιαστές.

«Επομένως, η ταινία έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει την αμερικανική κοινή γνώμη με ανησυχητικό και παραπλανητικό τρόπο» προσθέτουν οι γερουσιαστές.

«Η χρήση βασανιστηρίων στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας προκάλεσε σημαντική ζημιά στις αξίες της Αμερικής και το να επιμένουμε σε αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί» συνεχίζουν οι γερουσιαστές.

Από την πλευρά τους, οι δημιουργοί του Zero Dark Thirty απαντούν ότι έχουν «κοινωνική και ηθική υποχρέωση να πουν τα γεγονότα σωστά».

Οι δημιουργοί της ταινίας επέλεξαν να διηγηθούν την ιστορία μέσα από τα μάτια μιας ελάχιστα γνωστής συμμετέχουσας στο κυνήγι του πιο γνωστού τρομοκράτη: της Μάγια, μιας νεαρής πράκτορα της CIA με ειδίκευση στην εξεύρεση και την εξόντωση τρομοκρατών.

Ο χαρακτήρας της Μάγια βασίζεται σε πραγματικό πρόσωπο και αποτέλεσε το μέσο του σεναριογράφου για να δραματοποιήσει τον προσωπικό ρόλο ενός ατόμου στην μεγαλύτερη επιχείρηση.

Η ταινία της Μπιγκελόου είχε κατηγορηθεί ως όπλο προπαγάνδας της κυβέρνησης Ομπάμα.

Έχει υποστηριχθεί, επίσης, ότι ο Μπόουλ, ο οποίος είχε εργαστεί με την Μπίγκελοου και στο Hurt Locker, είχε πρόσβαση σε μυστικές πληροφορίες, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε.

Η ταινία ξεκίνησε να προβάλλεται στις ΗΠΑ την Τετάρτη, συγκεντρώνοντας 125 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε περιορισμένο κύκλωμα προβολής.

Η ταινία είναι υποψήφια για τέσσερις Χρυσές Σφαίρες. Στην Ελλάδα η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται στις 31 Ιανουαρίου 2013.
moneypost.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!