η Ελλάδα έχει θέσει τις βάσεις για να βγει σιγά σιγά από το ταραγμένο 2012. Στα θετικά καταγράφονται η επιστροφή καταθέσεων, η πτώση των επιτοκίων δανεισμού, η αύξηση των εξαγωγών, που περιορίζονται όμως από τις δύσκολες διεθνείς συνθήκες και το γεγονός ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να πληρώσει εσωτερικά χρέη ύψους 4 μονάδων του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, το κόστος μονάδας εργασίας θα υποχωρήσει 7% το 2013 και 2% το 2014.
Αυτός και άλλοι παράγοντες θα οδηγήσουν σε διετή αποπληθωρισμό 0,8 και 0,4 μονάδων αντίστοιχα. Στα αρνητικά βεβαίως καταγράφεται ότι η ανεργία θα αγγίξει το 27% το 2013. Επίσης, συνεχίζουν και υφίστανται περιορισμοί στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, η εσωτερική ζήτηση θα πέσει κι άλλο μέσα στη χρονιά, οδηγώντας σε ύφεση 4,4% κι αναμένεται μία αναιμική πορεία των επενδύσεων. Επιπλέον, η Κομισιόν προβλέπει ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα πέσει στο 4,3% το 2013 και στο 3,3% το 2014, το δημόσιο χρέος μετά την κορύφωσή του το 2013 θα κυμανθεί στο 176% και το έλλειμμα θα περιοριστεί για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια στο 4,6%.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Ρεν η πραγματικότητα μπορεί να είναι καλύτερη από τις προβλέψεις αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία νωρίτερα μέσα στο 2013 και πληρωθούν τα χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα.
Αντιθέτως, οποιοσδήποτε δισταγμός στην εκτέλεση του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποθαρρύνει τους επενδυτές, η ανεργία εξακολουθεί να δημιουργεί τρομακτικές ανησυχίες, ενώ και η επιστροφή της εφορίας αναμένεται να επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012, όχι όμως να οδηγήσει και στην αναθεώρηση του προγράμματος. Την ίδια στιγμή η ανάπτυξη στην ΕΕ θα είναι μηδενική (0,1%) και το ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει κατά 0,3%.