περισσότερες φορές εκτός από την ψυχολογική βία, ασκεί πάνω τους και σωματική βία. Και όμως τα άτομα αυτά έχουν μεγάλο κίνδυνο όταν ενηλικιωθούν να πάθουν κατάθλιψη ή να παρουσιάσουν κρίσεις πανικού.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αμερικάνων επιστημόνων, οι μπούληδες αλλά και τα παιδιά που έχουν υπάρξει θύματα σχολικού εκφοβισμού, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο κατάθλιψης, και κρίσεων πανικού, διότι οι ψυχολογικές επιπτώσεις τόσο στους θύτες όσο και στα θύματα (κυρίως στην τρυφερή ηλικία που πηγαίνουν σχολείο) είναι τεράστιες και “βγαίνουν” στην επιφάνεια αργότερα.
Επιστήμονες από το Duke University Medical Center της Βόρειας Καρολίνας με επικεφαλής τον κλινικό ψυχολόγο Ουίλιαμ Κόουπλαντ, μελέτησαν περισσότερους από 1500 νέους και έφηβους σχετικά με τις εμπειρίες σχολικού εκφοβισμού που είχαν από την ηλικία των 9 μέχρι τα 16 τους χρόνια, όταν δηλαδή πήγαιναν σχολείο. Στη συνέχεια τους παρακολούθησαν για 10 επιπλέον έτη, μέχρι δηλαδή να φτάσουν τα 26χρόνια και διαπίστωσαν ότι 1 στα 4 παιδιά ήταν θύμα και 1 στα 10 θύτης.
Οι επιστημονική ομάδα, η έρευνα της οποίας δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ήταν θύτες αλλά και θύματα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αργότερα ως νέοι ενήλικες διαταραχές πανικού, κατάθλιψη ή τάσεις αυτοκτονίας. Τα παιδιά θύτες μάλιστα διατρέχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας, που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη συναισθηματικής ταύτισης και την κακοποίηση των άλλων.
Από την πλευρά των θυμάτων του bulling, τα ποσοστά ήταν (σαν νέοι να παρουσιάσουν κρίσεις πανικού) από 6% μέχρι και 25%. Ο δρ Μαρκ Σούστερ, διευθυντής Γενικής Παιδιατρικής στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστώνης και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αναφερόμενος στους θύτες δήλωσε ότι: “"Αυτά τα άτομα έχουν υποστεί τον εκφοβισμό και αντί να αισθάνονται συναισθηματική ταύτιση (empathy) ... γίνονται περισσότερο αντιδραστικά και αντιμετωπίζουν το "bullying" μάλλον ως τρόπο για να προσελκύσουν την προσοχή".
almyrosinfo.gr