Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), επενδύοντας στην ανακύκλωση συσκευασιών.
Πιο συγκεκριμένα σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανάκτησης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Ανακύκλωση Συσκευασιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Προκλήσεις και Προοπτικές».
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, συζητήθηκε το νομικό πλαίσιο για την ανακύκλωση στην Ελλάδα, οι βασικές αρχές μεθοδολογίας και η ευρωπαϊκή εμπειρία, ενώ παρουσιάστηκαν και στοιχεία για την πορεία των προγραμμάτων ανακύκλωσης από όλη τη χώρα.
Εισηγητές ήταν ειδικοί επιστήμονες, στελέχη της ΕΕΑΑ, Δήμαρχοι και αιρετοί που μετέφεραν την εμπειρία τους από την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης στους δήμους τους.
Μεταξύ των εισηγητών ήταν και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου.
----------------------------------------------------------------------------------
Στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης λαμβάνει χώρα ένα πολύπλευρο και πολυσχιδές πρόγραμμα ανακύκλωσης. Πιο συγκεκριμένα, ανακυκλώνονται οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και οι λαμπτήρες σε συνεργασία με την εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε., τα ελαστικά των οχημάτων και μηχανημάτων σε συνεργασία με την ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ECO ELASTICA, τα λιπαντικά και έλαια των οχημάτων και μηχανημάτων σε συνεργασία με την αδειοδοτημένη εταιρεία συλλογής και μεταφοράς Αποβλήτων Λιπαντικών – Ελαίων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΩΝ, οι μπαταρίες των οχημάτων σε συνεργασία με την εταιρεία TRIAS ECO ΑΕΒΕ και οι ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές μέσω του δικτύου ¨ΑΦΗΣ¨.
Το 2009 ο πρώην Δήμος Αμπελοκήπων ήλθε σε επαφή και ξεκίνησε έναν κύκλο συνομιλιών με την Ε.Ε.Α.Α. Ανταποκρινόμενοι στην υποχρέωση του Δήμου, που προκύπτει από τη σχετική Νομοθεσία (Ν.2939/01), για εναλλακτική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας και σε συνεργασία με την Ε.Ε.Α.Α. (Υπογραφή Πρώτης Σύμβασης 26/03/09) ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης των συσκευασιών.
Η όλη προσπάθεια ήταν συλλογική, σωστά οργανωμένη και γρήγορα έφερε τα πρώτα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα βήματα που ακολουθήθηκαν ήταν τα εξής:
Με κύριο κριτήριο των αριθμό των κατοίκων αλλά και με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες του Δήμου αναπτύχθηκε ένα δίκτυο 530 μπλε κάδων ανακύκλωσης συσκευασιών στα όρια της Δ.Κ.Αμπελοκήπων. Παραχωρήθηκαν δύο καινούρια απορριμματοφόρα φορτηγά, από την Ε.Ε.Α.Α. στο Δήμο, για την αποκομιδή των κάδων και τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας. Πραγματοποιήθηκε μία καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων. Σε αυτήν την προσπάθεια ήταν ενεργός η συμμετοχή αιρετών και υπευθύνων στελεχών του Δήμου, οι οποίοι σε συνεργασία με το συνεργαζόμενο με την Ε.Ε.Α.Α. διαφημιστικό γραφείο μοιράσανε την επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα ανακύκλωσης, το σχετικό ενημερωτικό υλικό, ενώ ταυτόχρονα γινόταν και προφορική ενημέρωση των κατοίκων. Αυτό το στάδιο στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα και προσοχή, ώστε να μη μείνει κανένας ανενημέρωτος, υπήρξε πολύ σημαντικό.
Πραγματικά χτυπήσαμε όλες τις πόρτες του Δήμου και μιλήσαμε με τους κατοίκους αποκομίζοντας έτσι και μια σαφή εικόνα για την πρόθεση του κόσμου να συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα, αλλά και για τη γνώμη και τη γνώση του πάνω στον συγκεκριμένο τομέα της ανακύκλωσης. Αυτή την προσπάθεια τη στηρίξαμε και με τη συνεχή υπενθύμιση με τη βοήθεια ηχητικών αλλά και γραπτών μηνυμάτων στις ηλεκτρονικές ενημερωτικές πινακίδες του Δήμου.
Ξεκίνησε έτσι η σύμμικτη ανακύκλωση των συσκευασιών. Στην πορεία έλαβε χώρα και μία ενημερωτική εκστρατεία στα σχολεία του Δήμου με ευθύνη της Ε.Ε.Α.Α. και πάντα σε άμεση συνεργασία με το Δήμο.
Ξεκίνησε έτσι η σύμμικτη ανακύκλωση των συσκευασιών. Στην πορεία έλαβε χώρα και μία ενημερωτική εκστρατεία στα σχολεία του Δήμου με ευθύνη της Ε.Ε.Α.Α. και πάντα σε άμεση συνεργασία με το Δήμο.
Μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και την συνένωση των Δήμων απευθυνθήκαμε στην Ε.Ε.Α.Α. για επέκταση της δράσης και στη Δ.Κ. Μενεμένης. Υπήρξε μία σχετική αλληλογραφία η οποία λόγω της γενικότερης κατάστασης της χώρας δεν απέδωσε καρπούς. Παρόλα αυτά βρέθηκε τελικά ένας εναλλακτικός τρόπος επέκτασης του συστήματος και στη Δ.Κ. Μενεμένης. Αγοράστηκαν λοιπόν περίπου 250 μπλε κάδοι ανακύκλωσης από την Ε.Ε.Α.Α., από τους οποίους 190 τοποθετήθηκαν εντός του αστικού ιστού της Δ.Κ. Μενεμένης και οι υπόλοιποι διανεμήθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν έδρα και δραστηριοποιούνται εντός των νέων διοικητικών ορίων του Δήμου.
Με βάση τις μηνιαίες εκθέσεις αναφοράς προκύπτουν τα ακόλουθα δεδομένα:
2009 π.Δήμος Αμπελοκήπων
Συλλεγόμενες ποσότητες (τόνοι) = 231,00
Επιστροφή Υπολείμματος (τόνοι) = 8,61
2010 π.Δήμος Αμπελοκήπων
Συλλεγόμενες ποσότητες (τόνοι) = 1.711,09
2011 Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Συλλεγόμενες ποσότητες (τόνοι) = 1.755,39
2012 Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Συλλεγόμενες ποσότητες (τόνοι) = 2.029,66
Από τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων συνάγονται κάποια συμπεράσματα:
Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ρίψη στους κάδους ανακύκλωσης μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων με αποτέλεσμα να λερώνονται οι κάδοι και να επιβαρύνεται ο Δήμος με όλα τα έξοδα παραλαβής και αποκομιδής του υπολείμματος από τους χώρους διαλογής και μεταφόρτωσης. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών, με διάφορους τρόπους. Η συνεχής, με ευρεία δημοσιότητα (π.χ. τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτ) και με διάφορους τρόπους (ημερίδες, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων κ.α.) ενημέρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος της ανακύκλωσης με στόχο την αύξηση των ποσοτήτων ανακύκλωσης και τη μείωση του υπολείμματος.
Ενημερωτικές εκστρατείες στα σχολεία αλλά και δράσεις εκπαιδευτικές, εκδηλώσεις και δραστηριότητες με έξυπνες νέες και καινοτόμες προτάσεις. Άμεση εμπλοκή του Δήμου και της Ε.Ε.Α.Α. στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Είναι μια προοπτική που πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί με διάρκεια σε βάθος χρόνου.
Επίσης, η ανταποδοτική ανακύκλωση μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Μια οικονομοτεχνική μελέτη θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα εάν το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλει η Ε.Ε.Α.Α. στους Δήμους, ανάλογο με την ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που προσφέρουν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή ενός συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης με στόχο να μηδενιστεί σχεδόν η φύρα και να δοθεί ένα πραγματικό κίνητρο στους δημότες για ευρύτερη συμμετοχή στην ανακύκλωση και αύξηση των συλλεγομένων ποσοτήτων.
Επιπρόσθετα, σημειώνουμε ότι για έναν Δήμο, όπως ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, απαιτούνται τρία και όχι δύο απορριμματοφόρα οχήματα για την αποκομιδή των μπλε κάδων ανακύκλωσης.
Τέλος, όσον αναφορά το Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης επειδή παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα της ύπαρξης μεγάλων επιχειρήσεων, θα πρέπει να μελετηθεί χωριστά η ανάπτυξη ενός δικτύου συλλογής και μεταφοράς για τις επιχειρήσεις. Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας διαπιστώνουμε ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις ανακυκλώνουν σωστά (δηλαδή χωρίς υπόλειμμα) και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Ιδιαίτερη περίπτωση είναι και η κεντρική Λαχαναγορά και Κρεαταγορά, για τις οποίες θα πρέπει να γίνει ξεχωριστή μνεία και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωριστά.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι υπάρχουν προοπτικές και δυνατότητες βελτίωσης στον τομέα της ανακύκλωσης των συσκευασιών, με γνώμονα πάντα την εθνική επιταγή να ανακυκλώνουμε περισσότερο και καλύτερα. Η Ε.Ε.Α.Α. πρέπει να πρωτοστατήσει με μελέτες και νέες προτάσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τους δήμους.
Λάζαρος Κυρίζογλου
Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Μέλος Δ.Σ. ΠΕΔ/ΠΚΜ
Μέλος Δ.Σ. Κ.Ε.Δ.Ε.