tromaktiko: Τα 12 μυστικά – παγίδες στη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Τα 12 μυστικά – παγίδες στη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων



Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες στη συμπλήρωση των φορολογικών τους δηλώσεων προκειμένου να μη χρειαστεί να...
πληρώσουν παραπάνω φόρους, αλλά και να καταθέσουν τα παραστατικά για τις δαπάνες που εκπίπτουν από το φόρο εισοδήματος.

Μάλιστα επειδή η υποβολή της δήλωσης, μέσω Taxinet είναι υποχρεωτική, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν όλα τα δικαιολογητικά στο σπίτι, προκειμένου να τα προσκομίσουν στην εφορία σε περίπτωση που ζητηθούν για να πραγματοποιηθεί έλεγχος.

Οπως αναφέρει και η εφημερίδα «Ημερησία» θα πρέπει οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν πως:

Τα τεκμήρια διαβίωσης απειλούν τους επιτηδευματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα ή και ζημιές αφού θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για το τεκμαρτό και όχι το εισόδημα που θα δηλώσουν.

Η υποβολή της δήλωσης θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω Taxisnet από όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατά τη διάρκεια του 2012 ασκούσαν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Φέτος οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων όλων ανεξαιρέτως των φυσικών προσώπων λήγουν στις 30 Ιουνίου, ανεξαρτήτως του τρόπου υποβολής και του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ τους.

Εκτός από το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης οι επιτηδευματίες συμπληρώνουν και συνυποβάλλουν το έντυπο Ε3 με βάση το οποίο προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη.

Οι σύζυγοι συμπληρώνουν ξεχωριστά έντυπα Ε3 αν και οι δύο είναι υπόχρεοι στην υποβολή του, λόγω επαγγέλματος.

Τα καθαρά κέρδη των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας του ΚΒΣ υπολογίζονται μόνο λογιστικά, δηλαδή με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδά τους.

Μόνο τη λογιστική μέθοδο θα χρησιμοποιήσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να προσδιορίσουν τα καθαρά κέρδη που απέκτησαν το 2012.

Οι επιτηδευματίες θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη διαδικασία της «αυτοπεραίωσης» ή αυτοελέγχου, δηλαδή να κλείσουν χωρίς έλεγχο την χρήση του 2012. Οσοι περαιώνουν με τη διαδικασία του αυτοελέγχου υφίσταται υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεών τους από λογιστή φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους.

Δαπάνες του φορολογούμενου για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, για ασφαλιστικές εισφορές (προς τον ΟΑΕΕ ή άλλα ταμεία αυτοαπασχολουμένων) για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, για ενοίκιο κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, ασφάλιστρα ζωής, διατροφή, δωρεές εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα.

Για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67% και άνω το συνολικό ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται ανέρχεται στα 2.000 ευρώ και προσαυξάνει το αφορολόγητο όριο.

Εξαιρούνται από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» οι δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι το 2012 για να αγοράσουν ακίνητα, να ανεγείρουν οικοδομές ή να κατασκευάσουν πισίνες. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στον πίνακα 6 τα ποσά που διέθεσαν πέρυσι για την αγορά ακινήτων ή την ανέγερση οικοδομών.

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων θα υποβληθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013.

lamiastar.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!