tromaktiko: Διπλωματική ένταση μεταξύ Ιταλίας και Ινδίας

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Διπλωματική ένταση μεταξύ Ιταλίας και Ινδίας



Η Ινδία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο καθώς εμποδίζει τον πρεσβευτή της Ιταλίας να εγκαταλείψει τη χώρα επειδή δύο Ιταλοί στρατιώτες, οι οποίοι διώκονταν για...
δολοφονίες δεν επέστρεψαν στην Ινδία όπως είχαν υποσχεθεί μετά την προσωρινή αποφυλάκισή τους, υποστηρίζει το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η απόφαση του Νέου Δελχί να εμποδίσει τον πρεσβευτή να φύγει από τη χώρα συνιστά «κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Βιέννης» που αφορά τις σχέσεις μεταξύ των χωρών και την ασυλία των διπλωματών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε χθες ότι ο πρεσβευτής Ντανιέλε Μαντσίνι δεν προστατεύεται από τη διπλωματική ασυλία. Σύμφωνα με τον πρόεδρό του, τον Αλτάμας Καμπίρ, ο Μαντσίνι αποποιήθηκε την ασυλία του και τέθηκε οικειοθελώς στη διάθεση της δικαιοσύνης όταν υπέγραψε μια ένορκη βεβαίωση και εγγυήθηκε ότι οι δύο στρατιώτες θα επιστρέψουν στην Ινδία για να δικαστούν.

Στους δύο στρατιώτες επετράπη να γυρίσουν στην Ιταλία για να ψηφίσουν στις εκλογές, υπό την προϋπόθεση ότι θα επέστρεφαν στην Ινδία. Την περασμένη εβδομάδα όμως οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι δύο κατηγορούμενοι, ο Μασιμιλιάνο Λατόρε και ο Σαλβατόρε Τζιρόνε, θα παραμείνουν στην Ιταλία.

Οι στρατιώτες κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο Ινδούς ψαράδες στις 15 Φεβρουαρίου 2012, τα ανοιχτά της Κεράλα. Οι ίδιο υποστηρίζουν ότι νόμιζαν ότι είχαν να κάνουν με πειρατές.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Ινδίας με την Ιταλία αφού η τελευταία θεωρεί ότι η ινδική δικαιοσύνη δεν μπορεί να επιληφθεί του θέματος επειδή το επεισόδιο σημειώθηκε στα διεθνή ύδατα.

euro2day.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!