tromaktiko: «Πενήντα από τα 89 θέατρα που ελέγχθηκαν λειτουργούν παράνομα» απαντά ο Δήμος Αθηναίων

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

«Πενήντα από τα 89 θέατρα που ελέγχθηκαν λειτουργούν παράνομα» απαντά ο Δήμος Αθηναίων



«Οι 27 από τις 89 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία δεν διαθέτουν κανενός τύπου άδεια λειτουργίας και οι 50 δεν λειτουργούν νόμιμα» επισημαίνει ο Δήμος Αθηναίων σε επίσημη ανακοίνωσή του... με θέμα «Διευκρινίσεις για το ζήτημα των θεάτρων που λειτουργούν χωρίς άδεια».

Ο θεατρικός κόσμος έχει ξεσηκωθεί μετά την απόφαση του δήμου να σφραγίσει τον Απρίλιο θέατρα και πολυχώρους πολιτισμού που δεν διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας θεάτρου. Η απόφαση αυτή έχει ήδη σταλεί εγγράφως στους χώρους: Ακαδήμεια, Kινητήρας Studio, Δυναμό, Rabbithole, Αβατον, 104, Δια Δύο, Βαφείο, Vault, Olvio, Knot , Διέλευσις, Θεμέλιο.

Στην ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αθηναίων αναφέρει ότι οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν μετά από επώνυμες καταγγελίες πολιτών και σχετίζονται με τις συνθήκες ασφάλειας των θεατών.

Οι υπεύθυνοι των θεάτρων και των πολυχώρων προχωρούν σε κινητοποιήσεις και ζητούν μεταξύ άλλων την αναστολή των αποφάσεων σφράγισης των χώρων και τον εκσυγχρονισμό του νόμου του 1937 για τα θέατρα.

Ο Δήμος Αθηναίων απαντά ότι «θα κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου λειτουργίας τους». Επισημαίνει ακόμα ότι: «Από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι υπεύθυνοι είχαν ενημερωθεί για τις ενέργειες και τις διαδικασίες τις οποίες έπρεπε να ακολουθήσουν, για να υπάρξει λύση, έστω και προσωρινή».

Ο βουλευτής της Α’ Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης προχώρησε σε πρόταση ώστε να λυθεί το θέμα, με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Συγκεκριμένα, πρότεινε «νομοθετική ρύθμιση παράτασης και λειτουργίας των εν λόγω θεατρικών σκηνών για τρεις μήνες και στο διάστημα αυτό να σχηματιστεί από το υπουργείο μία επιτροπή αναθεώρησης του νόμου του 1937, με ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο, εκτός των άλλων, να πληροί και τους κανόνες ασφαλείας τόσο για τους ηθοποιούς όσο και για το θεατρόφιλο κοινό».

Σε απάντηση των δηλώσεων αυτών, ο Δήμος Αθηναίων αναφέρει ότι ο κ. Κακλαμάνης «δεν μπορεί να εμφανίζεται, ως προστάτης των θεατρικών σκηνών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων για τα λουκέτα στα θέατρα

«Σχετικά με τους ελέγχους που πραγματοποίησαν κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας και του Δήμου Αθηναίων σε θεατρικούς χώρους, οφείλουμε να διευκρινίσουμε και να επισημάνουμε ορισμένες σημαντικές παραμέτρους του θέματος.

Οι έλεγχοι του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκαν μετά από επώνυμες καταγγελίες πολιτών, αλλά και για λόγους που σχετίζονται πριν από όλα με τις συνθήκες ασφαλείας των θεατών, των καλλιτεχνών αλλά και όλων των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους.

Οι 27 από τις 89 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν δεν διαθέτουν κανενός είδους ή τύπου άδεια λειτουργίας. Ενώ συνολικά 50, για διάφορους λόγους, δεν λειτουργούν νόμιμα. Επισημαίνεται ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι υπεύθυνοι είχαν ενημερωθεί για τις ενέργειες και τις διαδικασίες τις οποίες έπρεπε να ακολουθήσουν, για να υπάρξει λύση, έστω και προσωρινή.

Ο Δήμος Αθηναίων αντιλαμβάνεται πλήρως τα προβλήματα που υπάρχουν και αντιμετωπίζει τους χώρους πολιτισμού με ιδιαίτερη ευαισθησία. Για τον λόγο αυτό έχουν προγραμματιστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, συναντήσεις τόσο με μεμονωμένους διαχειριστές χώρων πολιτισμού, όσο και με τους εκπροσώπους τους, προκειμένου να κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, σε καμία περίπτωση όμως, σε βάρος των κανονισμών ασφαλείας και της ορθής λειτουργίας τους. Όλα αυτά άλλωστε θα συζητηθούν και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέλος, όσον αφορά τις δηλώσεις του τέως δημάρχου, κ. Ν. Κακλαμάνη, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται, ως προστάτης των θεατρικών σκηνών, όταν το μόνο που έκανε επί 4 χρόνια, ήταν να κρύβει το πρόβλημα (όπως και όλα τα άλλα κατά την προσφιλή του τακτική), «κάτω από το χαλί», και τα πάντα να εκτυλίσσονται σε ένα καθεστώς ημι-νομιμότητας, ημι-παρανομίας, που κρατάει όλους τους ανθρώπους που απασχολούνται σε αυτόν τον χώρο ομήρους, στις διαθέσεις του κάθε ελέγχοντος. Ο κ. Κακλαμάνης γνωρίζει πολύ καλά επίσης, ότι δεν σημαίνει ουσιαστικά τίποτα το «ότι ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την αποσφράγιση των θεατρικών σκηνών που στη θητεία του είχαν κριθεί ως ακατάλληλες». Γιατί, σε οποιαδήποτε περίπτωση ουσιαστικού ελέγχου, οι ελεγχόμενοι δεν μπορούν να παρουσιάσουν ως «άδεια» τις κούφιες δεσμεύσεις του. Οι εποχές των Δημάρχων - Σουλτάνων που γράφουν τους Νόμους «στα παλιά τους τα παπούτσια» έχουν τελειώσει για την Αθήνα».
tanea.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!