tromaktiko: Ιταλία: Προβάδισμα στη συντηρητική παράταξη

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ιταλία: Προβάδισμα στη συντηρητική παράταξη



Προβάδισμα δυο ποσοστιαίων μονάδων δίνει στην κεντροδεξιά παράταξη μια δημοσκόπηση της εταιρείας IPR Marketing για λογαριασμό του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai 3.

Η παράταξη της οποίας ηγείται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το κόμμα του, ο Λαός της Ελευθερίας (PdL) φέρεται να συγκεντρώνει 31,7% της πρόθεσης ψήφου. Η κεντροαριστερή παράταξη υπό το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) βλέπει το ποσοστό της να μειώνεται στο 29,5%, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο συγκεντρώνει 23% και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι (Ένωση του Κέντρου, UdC) 8,3%.

Τα ποσοστά δείχνουν ότι σε περίπτωση νέων βουλευτικών εκλογών θα ήταν πιθανό και πάλι να μην προκύψει στην γερουσία μια σαφής πλειοψηφία.

Όσον αφορά την εκλογή του επόμενου προέδρου της δημοκρατίας -μια διαδικασία για την οποία οι ψηφοφορίες του κοινοβουλίου ξεκινούν σήμερα το πρωί- οι ερωτηθέντες από την Ipr Marketing τάχθηκαν υπέρ των:
-Έμμα Μπονίνο (κόμμα των ριζοσπαστών), κατά ένα 32%•
-Στέφανο Ροντοτά (νομικός, πρώην υπεύθυνος της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων), κατά 18%•
-Mιλένα Γκαμπανέλλι, δημοσιογράφος της Rai και υποψήφια πρόεδρος του κινήματος Πέντε Αστέρων, με ποσοστό 15%•

Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο συγκεντρώνει το 7% των προτιμήσεων και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, μόλις ένα 6%.

Το 55% όσων ερωτήθηκαν θεωρεί ότι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να εκλεγεί μόνον με τις ψήφους της κεντροαριστεράς, Το 37% πιστεύει ότι θα προκύψει, τελικά ένας συμβιβασμός με τους συντηρητικούς.

Στην δημοτικότητα των πολιτικών προσώπων προηγείται ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι με 47%, τον ακολουθεί ο επικεφαλής του PD, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, με 44%, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 38% και ο ιδρυτής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Μπέπε Γκρίλο, με 21%.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!