tromaktiko: Εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων στον ελληνικό στρατό

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων στον ελληνικό στρατό



Στο παρελθόν όταν μιλάγαμε για εργασιακή εκμετάλλευση στο στρατό, αναφερόμασταν κυρίως στη συμμετοχή των φαντάρων σε ό,τι έχει σχέση με το λειτουργικό κόστος των στρατοπέδων. Το κίνημα των φαντάρων αμφισβητεί ουσιαστικά ότι πρέπει να συντηρεί τις μονάδες και να βγάζει τη «λάντζα» της...
καθημερινής τους λειτουργίας, Από πουθενά δεν προκύπτει ότι οι φαντάροι είναι υποχρεωμένοι να σκάβουν, να βάφουν, να μαγειρεύουν, να λιώνουν μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές εκτελώντας έτσι το ‘εθνικό τους καθήκον’.

Πάτρα: Στρατιώτες και εθελοντές καθαρίζουν τις ακτές σε Βραχνέικα, Μονοδένδρι και Ροΐτικα Αύριο το πρωί

Στην εποχή της κρίσης, του λιγότερου κράτους και των περικοπών μια νέα διάσταση εκτινάσσει την εργασιακή εκμετάλλευση. Ο στρατός έρχεται να προσφέρει “κοινωνικό έργο” που βασίζεται όμως στις χιλιάδες ώρες μαύρης εργασίας των φαντάρων.

Τα παραδείγματα το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν. Οι ένοπλες δυνάμεις συνεισφέρουν στην προετοιμασία της χώρας για την τουριστική περίοδο! Ενισχύοντας το κίνημα του εθελοντισμού, μετά από διαταγή πάντα! Έτσι σε συνεργασία με τους δήμους εκατοντάδες φαντάροι στέλνονται να καθαρίσουν είτε τις παραλίες (Κως, Λέσβος, Αχαία κλπ) είτε την παραλιακή οδό (Ναύπλιο). Οι έφεδροι γιατροί προσφέρουν χωρίς αντάλλαγμα τις υπηρεσίες τους σε φαντάρους, στρατιωτικούς και όχι μόνο. Τους στέλνουν τώρα και στη παραμεθόριο (νησιά-Έβρο) να πάρουν τη θέση του αγροτικού γιατρού, όπως στέλνουν και φαρμακοποιούς. Συνέπεια των παραπάνω, ολοένα και περισσότεροι στον ιατρικό κόσμο θέτουν το αίτημα της αμοιβής στο γιατρό-φαντάρο.

Οι τεράστιες επίσης δυνατότητες του μηχανικού γίνονται αντικείμενο για περεταίρω εκμετάλλευση. Φαντάροι αρχιτέκτονες στη Λήμνο έφτιαχναν σχέδια μέχρι και για εκκλησίες. Ακόμη και στην πρόγνωση του καιρού προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες που φτάνουν μέχρι στο να δίνουν άδειες προσγείωσης σε πολιτικά αεροδρόμια. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη…

Κάθε φυσική καταστροφή (πλημμύρες, πυρκαγιές) τείνει να θεωρηθεί ως η υπέρτατη υποχρέωση του φαντάρου. Να μην ξεχάσουμε τέλος και την τεράστια ‘κοινωνική προσφορά’ στις κατασκηνώσεις των στρατιωτικών όπου φαντάροι ταπεινώνονται, κάνοντας τους υπηρέτες στους αξιωματικούς και τις οικογένειές τους.

Στο πλαίσιο της πραγματοποίησης έργων υποδομών σε μικρά ακριτικά νησιά, κατασκευάστηκε σκυρόστρωτο δρομολόγιο πρόσβασης για την διευκόλυνση του προσωπικού και τη μεταφορά των εφοδίων, καθώς και αυτοσχέδια πλωτή κατασκευή, για την διευκόλυνση των σκαφών κατά την προσέγγιση, την επιβίβαση – αποβίβαση του προσωπικού και την φορτοεκφόρτωση των εφοδίων.

Η συζήτηση πρέπει να ανοίξει άμεσα. Η αριστερά στην καλύτερη περίπτωση αγνοεί ή αδιαφορεί, ενώ πολλοί αγωνιστές, φαντάροι ή όχι, δείχνουν να εγκλωβίζονται σε λάθος αντιλήψεις. Γιατί είναι ολέθρια η αποδοχή όλων αυτών με το επιχείρημα «του δημιουργικού χρόνου κόντρα στη μονοτονία της θητείας». Δεν είναι δημιουργικό να ανταλλάζεις μία αγγαρεία με μία άλλη. Το σημαντικό είναι να μπορείς να συνεχίσεις να αναπτύσσεις την προσωπικότητα σου και να καλύπτεις τις ανάγκες σου σε ψυχαγωγία, μόρφωση και ενημέρωση. Με άλλα λόγια ο δημιουργικός χρόνος σχετίζεται κυρίως με τους αγώνες για ποσότητα και ποιότητα στον ελεύθερο χρόνο των στρατευμένων.

Όλα δείχνουν επίσης ότι όσο ενισχύεται ο ‘κοινωνικός’ ρόλος του στρατού τα σενάρια για αύξηση της θητείας γίνονται πιο αληθινά. Πρέπει με επιθετική λογική να αντιστρέψουμε τα επιχειρήματά τους. Να απαιτήσουμε άμεση μείωση της θητείας αφού όπως φαίνεται περισσεύει χρόνος για άλλες δραστηριότητες.

Η εκμετάλλευση έρχεται συνήθως να προστεθεί στις σκοπιές και τις αγγαρείες και όχι να τις αντικαταστήσει. Σκάβει το λάκκο του και υπονομεύει το μέλλον του, όποιος νομίζει ότι καβατζάρεται προσωρινά. Με τη γενίκευση αυτού του φαινομένου ακόμη και αυτές οι λίγες κακοπληρωμένες εποχιακές θέσεις εργασίας (ειδικά στους δήμους) θα εξαφανιστούν. Θα το μετανιώνει κάθε φορά που στήνεται στις ουρές του ΟΑΕΔ, κάθε φορά που θα τον απορρίπτουν σε μία συνέντευξη.

Εξοργιζόμαστε επίσης όταν οι ευαισθησίες των νέων ανθρώπων γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Με το ζόρι και με διαταγές καλό δεν γίνεται. Πάνω στις πλάτες τους χτίζονται καριέρες αξιωματικών. Οι διοικητές των μονάδων καρπώνονται όλη τη δόξα, αποκτώντας σημαντικά προσόντα στο πολιτικοστρατιωτικό παζάρι της ανέλιξής τους Οι φαντάροι δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα και σε κανέναν. Ξέρουν ότι είναι κομμάτι μιας νεολαίας που πρωταγωνιστεί στην αλληλεγγύη, την προσφορά και την αυταπάρνηση.

Ας μην κρυβόμαστε όμως. Η ουσία του προβλήματος ξεκινάει από την παρακάτω λογική: «Αφού ο στρατός υπάρχει και κοστίζει έτσι και αλλιώς γιατί να μη βάλει και αυτός πλάτη για να σωθεί η χώρα από την κρίση;» Είναι η ίδια ισοπεδωτική αταξική αντίληψη που βλέπει την κρίση ως ένα ζήτημα πολλών εξόδων σε ένα κράτος που έχει λίγα έσοδα. Ξεχνάει ότι το κεντρικό ζήτημα στις μέρες μας στο θέμα του κράτους είναι από ποίον εισπράττει και για ποιον ξοδεύει. Αυτή η πολιτική της λιτότητας, της φοροληστείας και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων δεν έχει τέλος. Είναι προϋπόθεση για το success story.

Κυβέρνηση –ΕΕ-ΔΝΤ φροντίζουν να γίνεται ληστρική αναδιανομή πλούτου σε βάρος του κόσμου της εργασίας και σε όφελος του κεφαλαίου και των τοκογλύφων. Ο κόσμος της εργασίας δε μπορεί να ονειρεύεται καλύτερες μέρες χωρίς την ανατροπή τους.


ΚΙΝΗΜΑ ΜΑΖΙΚΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

Θεωρούμε ότι το αντιμιλιταριστικό-αντιπολεμικό κίνημα είναι τμήμα του εργατικού κινήματος, σε όλα τα επίπεδα. Το αίτημα για μισθό και ένσημα στον έφεδρο φαντάρο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Πρέπει επίσης να ανοίξει η συζήτηση για την πρόσληψη πολιτικού προσωπικού σε όλα τα πόστα που δεν σχετίζονται με τις υπηρεσίες και την εκπαίδευση. Δε μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στη στυγνή εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων, ούτε μπορούμε να μην αναδείξουμε τα οικονομικά ζητήματα είτε στο όνομα μιας απόλυτης αντιμιλιταριστικής θεώρησης που παραγνωρίζει επιμέρους, τακτικές αντιφάσεις ή στο όνομα του «πατριωτισμού».

Δεν υποστηρίζουμε το μισθοφορικό στρατό και δεν ενδιαφερόμαστε για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων. Αγωνιζόμαστε ενάντια στο αξιόμαχο του μισθοφορικού και του εφεδρικού στρατού. Είμαστε ενάντια σε ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε.-εθνικό στρατό Ειδικά σήμερα που αναλαμβάνουν συνολικά κατασταλτική δράση ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό».

Για αυτό διεξάγουμε την καμπάνια για το «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ», καλώντας τους συναδέλφους και την λαϊκή οικογένεια να μην αναλάβουν το κόστος της υποχρεωτικής στράτευσης όπως απαιτεί η κυβέρνηση και τα Μνημόνια Ε.Ε.-ΔΝΤ. Απαιτούμε την επιβολή αφορολόγητου τουλάχιστον 3000 ευρώ για την λαϊκή οικογένεια που το παιδί της υπηρετεί στον στρατό καθώς αυτό το ποσό αντιστοιχεί στην έμμεση φορολόγηση της από την οικονομική στήριξη του. την αναγνώριση του χρόνου θητείας ως προϋπηρεσία, την εγγραφή των απολυμένων φαντάρων στον ΟΑΕΔ και την καταβολή επιδόματος ανεργίας.

Ο στρατός πάντα παρακολουθούσε και προσαρμόζονταν στο παραγωγικό μοντέλο εργασίας. Ενσωματώνοντας μεθόδους εκμετάλλευσης και απόσπασης υπεραξίας. Οι δουλικές εργασιακές σχέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας αποτελούν μοντέλο για τη γενικευμένη εφαρμογή τους εις βάρος του κόσμου της εργασίας «στο όνομα των εθνικών αναγκών», ενώ η προσφορά εργασίας μας στερεί θέσεις εργασίας από όλους.

Πιστεύουμε ότι πρέπει το εργατικό κίνημα να ενσωματώσει ουσιαστικά και όχι τυπικά τα οικονομικά αιτήματα των φαντάρων. Οι εργατικές συλλογικότητες οφείλουν άμεσα να διαμορφώσουν διεκδικητικό πλαίσιο, να σταθούν στο πλευρό μας. Επίσης, απαιτείται να συγκροτηθεί Συνδικαλιστικός Φορέας μέσα και έξω από το στρατό που θα ενώνει όσους έχουν άμεσο υλικό και νόμιμο συμφέρον να διεκδικήσουν τις απλήρωτες εργατοώρες. Μια τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη για να ανοίγει με σταθερό τρόπο τα ζητήματα και να ασκεί πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις ανεξαρτήτως συγκυρίας.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
diktiospartakos.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!