φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, Β2, Β12, Β6, χαλκό, πρωτεΐνη, νιασίνη, φώσφορο, σελήνιο και σίδηρο. Το συκώτι αν και είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, η συγκέντρωση τόσων πολλές ευεργετικών συστατικών το καθιστά μια υγιεινή τροφή.
Τα οφέλη από την κατανάλωση του συκωτιού:
Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η πρόσληψη της βιταμίνη Β12, Β6 και το φυλλικού οξέος που περιέχονται στο συκώτι προστατεύουν την καρδιά σας. Επίσης η βιταμίνη Β2 συνεισφέρει στην αναγέννηση της γλουταθειόνης, η οποία είναι μία από τις πιο σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες του σώματος. Η νιασίνη μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ενώ αντίθετα αυξάνει την καλή χοληστερόλη. Τέλος η νιασίνη έχει θετική δράση στην αθηροσκλήρωση.
Το συκώτι περιέχει σελήνιο και ψευδάργυρο, ουσίες που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου από καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.
Ο ψευδάργυρος που περιέχεται στο συκώτι μαζί με την βιταμίνη Α, είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των επιθηλιακών ιστών. Τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά του συκωτιού βοηθούν να αποφευχθούν οι βλάβες των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η βιταμίνη Α που περιέχεται στο μοσχαρίσιο συκώτι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των προβλημάτων που σχετίζονται με την όραση. Επίσης η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των δοντιών και των οστών. Ένα κομμάτι συκώτι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α και γι’ αυτό δεν πρέπει να καταναλώνεται από εγκύους πολύ συχνά και σε μεγάλες ποσότητες διότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τοξικότητας της βιταμίνης Α.
Ο χαλκός συμμετέχει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και ειδικότερα είναι απαραίτητος για άτομα που εμφανίζουν ρευματοειδή αρθρίτιδα αφού ανακουφίζει από τα συμπτώματα.
Το σώμα χρειάζεται σίδηρο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και μυοσφαιρίνης. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Το συκώτι περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου για την αντιμετώπισή της και για την καλύτερη απορρόφηση πρέπει να λαμβάνεται με βιταμίνη C, πχ συκώτι με λεμόνι ή πιπεριές κτλ
Προσοχή: Τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στα νεφρά ή ουρική αρθρίτιδα θα πρέπει να αποφύγουν την κατανάλωση συκωτιού διότι περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Ακόμη γυναίκες οι οποίες διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, απαγορεύεται να το καταναλώνουν διότι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία θεωρείται τοξική για το έμβρυο.
Από ποια ηλικία μπορεί να καταναλωθεί το συκώτι;
Η κατανάλωση συκωτιού θα πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία των 3 ετών και μετά αλλά και πάλι θα πρέπει να το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας.