tromaktiko: Ελπίδες από τη διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ με τη Gazprom

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ελπίδες από τη διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ με τη Gazprom



Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι έχει φθάσει η ώρα να κάνει η Μόσχα μια κίνηση προσέγγισης της ελληνικής πλευράς, στέλνοντας το μήνυμα στην Αθήνα, ότι «το αίμα νερό δεν γίνεται» και πως η...
Ρωσία αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και το περιθώριο κινήσεων της Αθήνας, όχι μόνο στο οικονομικό αλλά και στο ευρύτερο γεωπολιτικό επίπεδο, γεννούν οι συζητήσεις της ΔΕΠΑ με τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom.

Όπως έγινε γνωστό, στην Αθήνα βρέθηκαν στελέχη της εταιρίας και συναντήθηκαν για τέταρτη φορά με την ηγεσία της ΔΕΠΑ, συναντήσεις που θα συνεχιστούν. Αν και η Gazprom δεν εκπροσωπήθηκε σε υψηλό επίπεδο, η έναρξη των συζητήσεων, θα πρέπει να ερμηνευθεί ως μια έστω «απρόθυμη» ανταπόκριση της ρωσικής ηγεσίας στην επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία του ζητούσε τη μείωση της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ελλάδα.

Η ρωσική κίνηση βέβαια, θα μπορούσε και να ερμηνευθεί υπό το πρίσμα της ασφυκτικής πίεσης που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μέσω της Επιτροπής έχει προαναγγελθεί ουσιαστικά καταγγελία κατά της Gazprom για παραβίαση των όρων ανταγωνισμού και κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην ευρωπαϊκή αγορά (προμηθευτής του 25% περίπου του φυσικού αερίου που καταναλώνεται).

Η εξομάλυνση των σχέσεων με τα κράτη-μέλη, θα ήταν ένα καλό βήμα στην κατεύθυνση αποφυγής της υποβολής της καταγγελίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

defence-point.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!