tromaktiko: Η Κολομβία δεν δέχεται την απόφαση της Χάγης για τα σύνορα

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Η Κολομβία δεν δέχεται την απόφαση της Χάγης για τα σύνορα



Η Κολομβία χαρακτήρισε χθες "ανεφάρμοστη" την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο... όρισε τα νέα θαλάσσια σύνορα παραχωρώντας στη Νικαράγουα μια τεράστια ζώνη που ανήκε στην Κολομβία, μια υπόθεση που απειλεί να κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες.

"Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν μπορεί να εφαρμοστεί όσο δεν υπάρχει συνθήκη που να προστατεύει τα δικαιώματα των Κολομβιανών, μια συνθήκη η οποία πρέπει να επικυρωθεί σύμφωνα με το Σύνταγμά μας", δήλωσε ο κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Ο Σάντος τόνισε ότι κάθε συνθήκη που αλλάζει τα σύνορα πρέπει να επικυρώνεται από το Κογκρέσο.

"Ως πρόεδρος του κράτους θα υπεσπιστώ αυτή τη θέση ενώπιον των αρμοδίων εθνικών και διεθνών οργάνων", τόνισε ο Σάντος σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Σε μια απόφαση που εκδόθηκε το Νοέμβριο και για την οποία δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όρισε νέα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Κολομβία και τη Νικαράγουα, παραχωρώντας στη Μανάγκουα μια ζώνη έκτασης μεγαλύτερης των 70.000 km2, η οποία ήταν υπό τον έλεγχο της Μπογκοτά. Ο Σάντος είχε προειδοποιήσει ότι δε θα εφαρμόσει την αποφαση αυτή παρά μόνον εάν υπάρξουν εγγυήσεις για τους κατοίκους των κολομβιανών νησιών στη ζώνη αυτή, οι οποίοι ζουν από την αλιεία και πιθανότατα να έχουν προβλήματα με τις νικαραγουανές αρχές.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου τη Χάγης, η Κολομβία κατήγγειλε το Σύμφωνο της Μπογκοτά, μια συμφωνία του 1948 με την οποία αναγνωρίζεται η αρμοδιότητα του δικαστηρίου αυτού στις συνοριακές διαφορές με άλλες χώρες.

Ο πρόεδρος Σάντος χαρακτήρισε εξάλλου "απαράδεκτη" την πρόθεση της Νικαράγουας να προσφύγει εκ νέου στο ίδιο δικαστήριο για να ζητήσει νέα επέκταση του εδάφους της στην Καραϊβική.

Καταγγέλλοντας "επεκτατικες βλέψεις", ο πρόεδρος Σάντος προειδοποίησε ότι θα διαμαρτυρηθεί στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, μαζί με άλλες χώρες της περιοχής, όπως ο Παναμάς, η Κόστα Ρίκα και η Τζαμάικα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!