tromaktiko: Πρωτοφανής έφοδος στο Κολωνάκι για υποβρύχια

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Πρωτοφανής έφοδος στο Κολωνάκι για υποβρύχια



Δύο Γερμανοί εισαγγελείς από την εισαγγελία της Βρέμης και μία Ελληνίδα συνάδελφός τους από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών εισέβαλαν... την περασμένη εβδομάδα στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall Defence Electronics Systems στο Κολωνάκι και στην κατοικία του Ελληνα αντιπροσώπου της εταιρείας.

Η έρευνα, πρωτοφανής στα χρονικά της χώρας μας, έγινε μία μόλις εβδομάδα μετά την αντίστοιχη έρευνα των γερμανικών εισαγγελικών και φορολογικών αρχών σε κτίρια γραφείων και εταιρειών στη Γερμανία, για την υπόθεση των συμβάσεων του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των παλαιότερων υποβρυχίων τύπου 209 του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά τη διάρκεια της έρευνας κατασχέθηκαν υπολογιστές και έγγραφα.

Η εισαγγελία της Βρέμης είπε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο «δικαστικής συνδρομής» κατόπιν εντάλματος που είχε εκδοθεί στη Γερμανία στα μέσα Αυγούστου. Σύμφωνα με αυτό, ο Ελληνας αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας, που ήταν ταυτόχρονα και αντιπρόσωπος στη χώρα μας της Atlas Electronics, μιας άλλης εταιρείας της Βρέμης που ανήκει και αυτή στον όμιλο ThyssenKrupp, διέθεσε συνολικά 18 εκατομμύρια ευρώ σε «διακριτικές πληρωμές» αξιωματούχων του ελληνικού Πενταγώνου που αποφάσιζαν για τις αναθέσεις των σχετικών έργων.

Τα ποσά κατευθύνονταν από τους λογαριασμούς των δύο γερμανικών εταιρειών στους λογαριασμούς των εταιρειών του Λονδίνου, με τελικό δικαιούχο τον Ελληνα αντιπρόσωπο, και οι πληρωμές στη μία τουλάχιστον από τις εταιρείες, σύμφωνα με την εισαγγελία της Βρέμης, έφθαναν ώς και 15% του ύψους του σχετικού έργου, χωρίς η υπεράκτια αυτή εταιρεία να εισφέρει ουσιαστικό έργο. Η εισαγγελία της Βρέμης είχε εισηγηθεί, στις αρχικές έρευνες στη Γερμανία, να υπάρξει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της μητρικής εταιρείας Rheinmetall, επειδή είχε εμφανισθεί πιο συνεργάσιμη με τις εισαγγελικές αρχές και είχε παραδώσει έγγραφα στην εισαγγελία πολύ πριν εκδηλωθεί η έφοδος της τελευταίας στα γραφεία εταιρειών και επιχειρήσεων.

Ωστόσο, οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές εντόπιζαν στελέχη της Rheinmetall που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση και θα είχαν τη δυνατότητα να καταστρέψουν ένα μέρος των στοιχείων. Οι υποψίες των γερμανικών αρχών συνδέονται κυρίως με ένα άτομο, που είχε σχέση με τις δουλειές της εταιρείας στην Ελλάδα.

Ο Ελληνας αντιπρόσωπος και η μία από τις δύο γερμανικές εταιρείες είχαν οικονομικές διαφορές, γεγονός που οδήγησε έναν συνεργάτη του, το 1997, να δώσει κατάθεση σε γερμανικό δικηγορικό γραφείο που είχε εξουσιοδοτηθεί από την Atlas σε ελβετικό έδαφος. Στη διάρκεια αυτής της κατάθεσης ο Ελληνας υπάλληλος της αντιπροσωπείας παραδέχθηκε ότι ένα μέρος του ποσού έχει χρησιμοποιηθεί για «ευαίσθητες πληρωμές». Οι εισαγγελικές αρχές της Βρέμης επισημαίνουν ότι, με μοχλό τις μίζες, ο στόχος ήταν να παρακαμφθούν οι νόμιμες διατάξεις κατά τις αναθέσεις και να προτιμηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό οι γερμανικές εταιρείες.

Καθημερινή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!