tromaktiko: Απαιτείται άμεση μείωση του ενεργειακού κόστους

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Απαιτείται άμεση μείωση του ενεργειακού κόστους



Η αποχώρηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ έφερε στην ευρύτερη επιφάνεια το θέμα της μείωσης του ενεργειακού κόστους.



Όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση "αγνοούσε" επιδεικτικά τις εκκλήσεις των βιομηχανιών για μείωση του ενεργειακού κόστους, το οποίο έχει εκτοξευθεί στο 50% του συνολικού κόστους της παραγωγικής διαδικασίας. Μάλιστα, έθετε το δίλημμα ότι είτε θα σωθεί η ΔΕΗ είτε η βιομηχανία, ενώ την ίδια ώρα «γονάτιζε» τους παραγωγούς ΑΠΕ με υπερβολική φορολογία.

Οι μεγάλες αυξήσεις των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο έχουν προκαλέσει δυσβάσταχτα κόστη στις ενεργοβόρες τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργίες, εταιρείες μετάλλων, χαρτοποιίες, υαλουργίες, κλπ. Συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ, παρουσιάζει τους υψηλότερους συντελεστές Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ), που φτάνουν το 5% του τελικού κόστους. Στην εγχώρια αγορά του φυσικού αερίου, καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές για βιομηχανικούς πελάτες στην Ευρώπη των 27, ενώ επιπλέον επιβάλλεται και υψηλός ΕΦΚ, που αποτελεί σήμερα το 10% του τελικού κόστους του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η Ελλάδα αγοράζει το φυσικό αέριο σε τιμή πολύ υψηλότερη απ' αυτή που οι Ρώσοι πωλούν στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Η διαφορά αυτή προσεγγίζει τα 80 δολάρια υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτιμάται συνολικά σε επιβάρυνση 500 εκατ. ετησίως. Οι Ρώσοι ανταπαντούν ότι το τιμολόγιο της Ελλάδας είναι ανάλογο της περιορισμένης αγοράς της και ότι σε κάθε περίπτωση η συμφωνία της δεν είναι τύπου «Δυτικής Ευρώπης»

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι δικαστική απόφαση δικαίωσε τη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE κόντρα στη Gazprom, ώστε να αλλάξει τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου.

Ήδη η Gazprom επέστρεψε το ποσό των 1,5 δις δολ. λόγω του τρόπου τιμολόγησης του φυσικού αερίου, καθώς η ρωσική εταιρεία συνδέει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαιά της με την τιμή του πετρελαίου. Οι αγοραστές ζητούν τιμολόγηση με βάση τις τιμές spot στο φυσικό αέριο.

Πάντως, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, ενώ προωθούνται οι συμβάσεις διακοψιμότητας (μειώσεις στα τιμολόγια για τις επιχειρήσεις που θα δέχονται μείωση του φορτίου ύστερα από προειδοποίηση), η μείωση του τέλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) που έχει ήδη εφαρμοστεί για τις βιομηχανίες.

Το μέτρο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ για τις 62 μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι που θα καλύψουν το επιπλέον αυτό κόστος.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!