tromaktiko: Στα δικαστήρια κατά της διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ οι πρυτάνεις

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Στα δικαστήρια κατά της διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ οι πρυτάνεις



Στα δικαστήρια προσφεύγουν οι πρυτάνεις για να αποτρέψουν την διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Με ψήφισμα που εξέδωσαν αργά το Σάββατο το βράδυ, οι...
πρυτάνεις χαρακτηρίζουν τις αλλαγές που εισηγείται το υπουργείο Παιδείας για το Λύκειο ως αδιέξοδες.

Η 73η Σύνοδος πρυτάνεων έγινε στην Κέρκυρα και σε μια «κρίσιμη για τη χώρα περίοδο» όπως αναφέρει η πνευματική ηγεσία των ΑΕΙ.

«Η Σύνοδος υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης της ενότητας όλης της Πανεπιστημιακής κοινότητας ιδιαίτερα στην σημερινή κρίσιμη συγκυρία» αναφέρεται στο ψήφισμα των πρυτάνεων. «Κάθε είδους διαθεσιμότητα διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ διακυβεύει τη δυνατότητα λειτουργίας τους, στοχεύοντας έναν από τους πλέον ανταγωνιστικούς και παραγωγικούς θεσμούς της εθνικής ανάπτυξης, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο» τονίζουν οι πρυτάνεις.

«Τα Πανεπιστήμια ενωμένα με κάθε τρόπο για να υπερασπιστούν το δικαίωμα κάλυψης των λειτουργικών αναγκών τους με βάση τα οργανογράμματα που καταθέτουν άμεσα στο πλαίσιο των Οργανισμών των Ιδρυμάτων», δηλώνουν ότι «σε περίπτωση κάθε είδους διαθεσιμότητας θα ασκήσουν όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα.

«Η Σύνοδος καλεί όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με κοινή τους δράση να μην επιτρέψουν τη διάλυση των Πανεπιστημίων και αναλαμβάνει να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία» δηλώνουν οι πρυτάνεις.

«Η Σύνοδος επισημαίνει τις σημαντικές καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση της διοικητικής μεταρρύθμισης τους από το ΕΣΠΑ σε μια συγκυρία όπου ζητείται επιμόνως η διοικητική αναδιοργάνωση των Ιδρυμάτων» σημειώνουν.

«Στη σημερινή συγκυρία που τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης είναι κοινά για το σύνολο των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος αποφάσισε να προχωρήσει στη θεσμική συγκρότησή της σε ενιαίο φορέα για να αντιμετωπίσει αποφασιστικότερα τα προβλήματα αυτά» αναφέρεται στο ίδιο ψήφισμα.

«Σε σχέση με τις επιχειρούμενες αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η Σύνοδος επισημαίνει ότι αν και βελτιώνουν την υπάρχουσα κατάσταση, παραμένουν προσανατολισμένες στην ίδια αδιέξοδη λογική που μετατρέπει τα Λύκεια σε εξεταστικά κέντρα και στερεί από τα ΑΕΙ κάθε δυνατότητα συμμετοχής στην επιλογή των υποψηφίων» δηλώνουν οι πρυτάνεις.

Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων αρνούνται να υποδείξουν στο υπουργείο Παιδείας ποιες κατηγορίες εργαζομένω θα μπορούσαν να απομακρυνθούν.

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί ότι η εφαρμογή του “σχεδίου μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης” στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εκτός των σοβαρών ζητημάτων νομιμότητας που εγείρει, θα οδηγήσει σε διαθεσιμότητα έως και απόλυση εργαζομένων με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του παραγόμενου εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού έργου των ΑΕΙ , καθώς και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των Ιδρυμάτων. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, θεωρεί νομικά έωλη και λειτουργικά επικίνδυνη την ανταπόκριση των ΑΕΙ στο περιεχόμενο τού από 14/8/2013 εγγράφου του υπουργείου Παιδείας σχετικά με νέα οργανογράμματα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Η σύνταξη οργανογραμμάτων σε πολυεπίπεδα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου όπως τα ΑΕΙ απαιτεί μία συγκροτημένη και στοχευμένη προσέγγιση προς όφελος των Ιδρυμάτων και του δημοσίου συμφέροντος, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του Οργανισμού κάθε Πανεπιστημίου. Πρότυπο σχέδιο Οργανισμού έχει προετοιμαστεί από τη συσταθείσα προς τούτο Επιτροπή της Συνόδου. Το σχέδιο αυτό πρόκειται σε εύλογο χρονικό διάστημα να τεθεί προς τελική επεξεργασία στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και στη συνέχεια να διατεθεί στα ΑΕΙ για εξειδικευμένη προσαρμογή» τονίζεται στο ψήφισμα των πρυτάνεων.

«O αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων της χώρας δεν υπερβαίνει τους 6.213 (αντίθετα με τα στοιχεία περί 10.200). Η ενδεχόμενη δε μείωσή του κατά 1.500 άτομα μέσω της διαθεσιμότητας, θα ενισχύσει τα αρνητικά αποτελέσματα: (α) του ραγδαία αυξανόμενου ρυθμού συνταξιοδότησης των υπηρετούντων, (β) του μη διορισμού μέχρι σήμερα των επιτυχόντων του πρώτου διαγωνισμού ΑΣΕΠ για ΑΕΙ, έτους 2009, (γ) των ήδη σοβαρών απωλειών προσωπικού που υπέστησαν τα ΑΕΙ κατά το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας» δηλώνουν οι διοικήσεις των ΑΕΙ.

«Τα ελληνικά ΑΕΙ είναι διαχρονικά υποστελεχωμένα σε όλα τα επίπεδα και οποιαδήποτε μείωση μέσω διαθεσιμότητας υπαλλήλων 'θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των ιδρυμάτων» καταλήγουν οι πρυτάνεις.

attikipress.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!