tromaktiko: Πώς θα «σβήνουν» τον ΑΦΜ όσων δεν πληρώνουν Φ.Π.Α

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Πώς θα «σβήνουν» τον ΑΦΜ όσων δεν πληρώνουν Φ.Π.Α



Πλήρης αλλαγή σκηνικού για ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.
Από 1/1/2014, όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γνωστοποιούνται ηλεκτρονικά στην εφορία μέσα σε έναν μήνα ενώ για όσους εντοπίζεται μη...
πληρωμή του ΦΠΑ, θα «κλειδώνει» ο ΑΦΜ τους ο οποίος επίσης θα κοινοποιείται και σε όλους τους συναλλασσόμενους μαζί του. Δείτε όλες τις αλλαγές.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα «taxheaven.gr», oγενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων Χάρης Θεοχάρης, εξηγεί πώς θα λειτουργήσει το καινούργιο «ασφυκτικό» πλαίσιο το οποίο προβλέπει και ηλεκτρονική γνωστοποίηση των εσόδων και των εξόδων των επιχειρήσεων στην Γενική Γραμματεία Φορολογικών Εσόδων αλλά και «απενεργοποίηση» του ΑΦΜ όσων δεν καταβάλλουν εγκαίρως τον ΦΠΑ τους. Οι δύο καινούργιες υποχρεώσεις, συνδέονται μεταξύ τους ως εξής:

· Οι συναλλαγές που αφορούν στα έσοδα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μηνιαίως

· θα υποβάλλονται και καταστάσεις με τις συναλλαγές των εξόδων (ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων που τηρούνται), είτε μηνιαίως είτε ανά τρίμηνο. «Για παράδειγμα τα έσοδα του μηνός 1/2014 θα υποβάλλονται έως τις 15 του 2/2014» αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Θεοχάρης.

· Οι «ύποπτες» συναλλαγές που θα εντοπίζονται από την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων θα καταχωρίζονται σε «κόκκινη λίστα» η οποία θα ανοίγει στην ΓΓΠΣ. Στόχος, είναι ο εντοπισμός των εικονικών συναλλαγών. Φυσικά, στην κόκκινη λίστα θα μπορεί να βρεθεί κάποιος και εκ παραδρομής. Επειδή για παράδειγμα θα έχει αναγράψει κάποιο λανθασμένο στοιχείο. Θα προβλέπεται ειδική διαδικασία, προκειμένου να αποδείξει κάποιος την νομιμότητα του τιμολογίου του και να διαγραφεί από την «κόκκινη λίστα».

· Οι έλεγχοι δεν θα επικεντρώνονται στις επιστροφές Φ.Π.Α. αλλά στις εικονικές συναλλαγές. «Αν ο «Χ» φορολογούμενος δηλώσει για παράδειγμα ότι εξέδωσε προς το «Ψ» τρία τιμολόγια και αντίστοιχα ο «Ψ» ότι έλαβε από τον «Χ» τέσσερα, τότε αμέσως θα μπαίνουν στο στόχαστρο και οι δύο και θα ζητούνται εξηγήσεις. Όχι γενικώς, αλλά ειδικώς, για το συγκεκριμένο τιμολόγιο που δεν δηλώθηκε. Να τονίσω πάλι ότι στις περιπτώσεις που έχει γίνει λανθασμένη αναγραφή τότε θα δίνεται η δυνατότητα διορθώσεων έτσι ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία των πολιτών» σημειώνει ο κ. Θεοχάρης.

$1· «Κόκκινη λίστα» θα δημιουργείται και για όσους προχωρούν σε συχνή αναμόρφωση των εσόδων ή των εξόδων τους. Η συχνή αναμόρφωση, θα αποτελεί στο εξής, κριτήριο ελέγχου.

Η «απενεργοποίηση» του ΑΦΜ

Αφού θα στέλνουν οι επιχειρήσεις τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά, το υπουργείο Οικονομικών θα διαθέτει όλο το «υλικό» όπως σημειώνει ο κ. Θεοχάρης ο οποίος παραθέτει και ένα παράδειγμα: «Έστω ότι η εταιρεία «Α» υποβάλει τις συναλλαγές του μηνός Φεβρουαρίου 2014 μέσω της πλατφόρμας του Υπ. Οικ. και μέσα στις συναλλαγές αυτές υπάρχει και το Α.Φ.Μ. της εταιρείας «Β». Η εταιρεία «Β» δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις Φ.Π.Α. για δύο συνεχόμενα τρίμηνα και μπήκε στην «blacklist» της Γ.Γ.Π.Σ. Την πρώτη φορά που θα στείλει τις καταστάσεις δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα αποδεχτούμε τις συναλλαγές. Όμως, η επιχείρηση «Α» θα ειδοποιηθεί από την Γ.Γ.Δ.Ε. ότι το Α.Φ.Μ. της εταιρείας «Β» είναι στην «blacklist» οπότε θα είναι ενήμερη. Μάλιστα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μπορούν μέσα από το λογισμικό που χρησιμοποιούν να ενημερώνονται κατά την καταχώριση των τιμολογίων (μέσω της σύνδεσης με την Γ.Γ.Δ.Ε.), αν το συγκεκριμένο Α.Φ.Μ. είναι στην «blacklist».

Πώς θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά τα τιμολόγια

1. Μέσω του μηχανισμού σήμανσης τα στοιχεία μπορούν να αποσταλούν (αν δεν έχει τη δυνατότητα μπορεί να αναβαθμιστεί).

2. Μέσω του λογισμικού του λογιστηρίου που διαθέτει η κάθε επιχείρηση.

3. Για όσους δεν διαθέτουν τίποτε από τα παραπάνω, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που θα ανοίξει στην οποία μπορεί να υποβάλλονται οι σχετικές καταστάσεις.

4. Μέσω των εταιριών παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών τιμολογίων

Εμείς θα ανοίξουμε την πλατφόρμα και σε web services ώστε να μπορούν να υποβληθούν οι καταστάσεις από το λογισμικό που διαθέτει η κάθε επιχείρηση, αλλά και σε σελίδα για όσους δεν διαθέτουν λογισμικό.

fpress.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!