Συγκεκριμένα, πέραν των 100 τραπεζοϋπαλλήλων των δύο τραπεζών οι οποίοι έκαναν χρήση του σχεδίου εθελούσιας εξόδου, που ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου το καλοκαίρι, υπέβαλαν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και συγκεκριμένα στον κλάδο πλεονασμού αιτήσεις για την παροχή πλεονασμού λόγω απόλυσης.
Οι ενδιαφερόμενοι κινήθηκαν προς το Υπουργείο Εργασίας, αφού προηγούμενα εξασφάλισαν νομική συμβουλή, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η εξασφάλιση αποζημίωσης.
Βασικό επιχείρημα που προβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και οι δημόσιες τοποθετήσεις αρμοδίων της Τράπεζας Κύπρου λειτούργησαν κατά τρόπο αρνητικό, υποχρεώνοντας, σε ένα βαθμό, να κάνουν χρήση του σχεδίου.
Πάντως, από την πλευρά του, ο διευθυντής του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Θεοφάνης Τρύφωνος, αφού δήλωσε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να υποβάλλει αίτηση για όποια παροχή νομίζει πως δικαιούται, υποδεικνύει ότι βασική προϋπόθεση, όπως ορίζεται στη σχετική νομοθεσία περί πλεονασμού, είναι η ύπαρξη του στοιχείου της απόλυσης από τον εργοδότη λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.
Στην περίπτωση της χρήσης σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης, όταν ο αποχωρήσας λαμβάνει τα δικαιώματά του προφανώς δεν λογίζεται υποχρεωτική απόλυση, εξηγεί ο κ. Τρύφωνος, συμπληρώνοντας ότι όλες οι αιτήσεις θα εξεταστούν στην ώρα τους.
Πάντως, ο διευθυντής του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραπέμπει σε παλαιότερη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που απέρριψε αιτήσεις εργαζομένων οι οποίοι έκαναν χρήση εθελοντικού σχεδίου.
Σε ένα άλλο επίπεδο, φαίνεται να μπαίνει το νερό στο αυλάκι και να προχωρεί το αίτημα των 633 υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου οι οποίοι αποχώρησαν εθελοντικά από το Ίδρυμα και διεκδικούν την καταβολή μετοχών, ως αντιστάθμισμα από την απώλεια λόγω «κουρέματος» που έχει υποστεί το Ταμείο Προνοίας τους.
Ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας βρίσκεται νομοσχέδιο για ρύθμιση του ζητήματος, το οποίο θα εξεταστεί την προσεχή Δευτέρα.
philenews.com